Värdelös

I fredags morse gick jag upp tidigt och tog båda hundarna med mig till Kilene. Vi gick fem kilometern och sen åkte vi hem och jag packade panik-snabbt, duschade och matade hundarna.

10.30 blev vi hämtade av Helen och Bonzo och så gick färden mot Stockholm. Vi stannade och rastade på ett ställe där vi åt macka, en bit kladdkaka och frös. När vi kom fram till hotellet: Scandic Malmen på söder, så checkade vi in och tog ut hundarna en stund. Sen fick Lennox & Bonzo sova i bilen medan jag, Helen och Monster tog en sväng på stan. Monster fick mest sitta i min famn och han somnade till då och då. Så sööööt. Sen mötte vi upp min syster och så tog vi bilen och åkte för att rasta hundarna ordentligt så att de fick springa lösa.

När vi kom tillbaka var klockan över sju, så vi köpte mat på Pizza Hut och gick till hotellet för att käka, se på tv och sova. Monster somnade snällt men Lennox var lite orolig under natten. Han hade inte bajat under rastningen så det kanske var det? Han är rätt noga med sina bajrutiner ibland och hittade nog ingen bra plats, fast vi gick i skogen en bra stund. Jag tog ut hundarna redan vid 6.30 och gick envist på trottoarerna så att Lennox skulle få träna på att rasta sig på asfalt. Det bör hundar kunna tycker jag. Efter en kort bit så gjorde han det han skulle. Skönt.  

När vi åt hotellfrukosten fick hundarna sitta i bilen under tiden. Monster har varit en riktig pärla att "semestra" med. Han är glad hela tiden, gör sina behov där han ska och när han ska, sover snällt i bilen (piper han så är det för att han är kissnödig, bara att stanna så kissar han och man kan åka igen). Jag är mycket imponerad av lillkillen. Lennox är ju en van hotellgäst och är också jätteduktig. Han försökte vakta en gång och skälla lite på några högljudda hotellgäster som gick utanför vår dörr, men då sa jag till honom och sen slappnade han av.

På lördag förmiddag åkte vi och träffade en tjej som har en aussie som Helen vill ha en valp efter. Hon var dräktig och jättefin. Vi tog en promenad med dem och med en kille som också hade en aussie. Jag gick längst bak med Lennox och Monster. M kan skälla en del på främmande hundar han tycker är lite läskiga och i början skällde han varje gång aussie-hanen tittade på honom. Men jag avledde bara och det blev bättre och bättre.

Helen har varit så gullig och kommenterat vad duktig Monster är, och det är han faktiskt. Jag och Helen tycker det är onödigt att släppa Lennox och Bonzo lösa tillsammans. De funkar så bra i koppel och är avslappnade, men vi har nog aldrig låtit dem hälsa på varandra så jag tror det har gjort att de aldrig behöver mäta sig. Vi brukar släppa en hund i taget och när jag släppte Lennox och Monster så sprang de framför oss på stigen, nosade och lekte lite utan att Monster försökte busa med Bonzo. Jätteskönt att han kan vara runt andra hundar utan att behöva bry sig om dem.

Vid lunch for vi till tävlingsplatsen. Bonzo var inte riktigt sig själv och gjorde fina resultat, men utan någon gnista. Vi analyserade vad det kunde vara, men det är så svårt. För mig och Lennox går det helt åt helvete, jag kände mig så jäkla dålig efter sista loppet och var sur i säkert fem-tio minuter. Första loppet var L övertänd så det hade sin förklaring. Inför andra loppet blev jag ofokuserad då Lennox nya koppel var borta och han var mer intresserad av andra hundar än av mig. Jag fick hjärnsläpp och glömde bort handlingen och sen blev hela loppet pannkaka. Tur att vi ska gå kurser i vår så att jag kan förbättra mig, jag kände mig så himla värdelös.

Vi kom hem vid 23 igår kväll och det var helt underbart att få krypa ned mellan lakanen. Hundarna somnade rätt snabbt de också :)

Idag ska vi slappa, får se om vi hittar på nåt. Även om M har fullt av energi idag och är ett yrväder så tror jag att det är bra om han får en skittråkig dag så han verkligen varvar ned. Imorgon är det ju utställningen.

Förresten, i förrgår blev M fyra månader.

Dvärgpinschervalp

Nån som är sugen? Hos Jean Dark finns en hel del planer på valpar. Lite nytt blod har också anlänt.

Valborgshelgen

Idag är det torsdag och jag ska till Karlstad BK och äta pinnetårta (Catharina med Indra har plockat pinnar i agilityn) samt kolla mitt utställningstält. Jag och Helen ska försöka sätta ihop det så vi kan ha med det till Stockholm.

Imorgon, fredag, ska jag åka ut och gå femman med hundarna tidigt på morgonen så att de sover gott i bilen sen. På förmiddagen (kanske typ 10?) kommer Helen och hämtar mig och så åker vi mot Stockholm.

Vi ska checka in på hotellet (ska bo på Scandic Malmen, på söder) och sen ska vi gå på stan några timmar. Jag behöver shoppa lite. Sen möter vi upp syrran, hon ska bo med mig, Lennox & Monster på vårt hotellrum (Helen & Bonzo har ett eget rum, det kändes smidigast med tanke på valpen).

På lördag förmiddag ska vi äta en lång hotellfrukost och sen åka till tävlingsplatsen. Efter tävlingen åker vi hem mot Karlstad, det blir nog en sen lördagskväll kan jag tro.

På söndag ska vi nog slappa, kanske träffa Malin och hennes Charlie men i övrigt vila och förbereda oss för måndagen. (Monster lär ju vara trött efter Stockholms-resan) På måndag, den 1 maj, ska ju Monster ställas ut för första gången. Kan säga att min träning stagnerat lite, men det är ju bara en inoffare och hur mycket kan man kräva av en valp som är fyra månader och två dagar?


29754-74

Det här är livet för en dvärgpinscher. En skön grusväg man kan rejsa hur snabbt man vill på, gärden på båda sidorna med massor av sorkdoft och en polare (Charlie syns som en prick där framme).

Lördag

Idag har vi varit på kurs i Säffle med allmänlydnadsinstruktörsutbildningen. Det var jätteintressant och läraren var sååå bra! Jag började med att rasta båda hundarna en sväng och sen fick Lennox sitta i bilen medan Monster fick följa med in i klubbstugan. Först var M lite skällig, det var många andra hundar och mycket folk på klubben. Men så snart han fick lugna sig och hälsa gick det bra. Jag försöker bara avleda när han blir skällig, jag tror bara det beror på att det blir lite mycket och att han får svårt att sortera bland intrycken (om man kan säga så). Jag kallar på honom och när han tar kontakt får han godis. Det funkar skitbra och han har börjat att söka kontakt spontant när han ser nåt läskigt (igår var det en kille som körde en vagn med massa kartonger som välte).

M var lite gnällig de första minuterna på "lektionerna" men sen somnade han snällt i mitt knä och sov gott hela tiden. Jättebra med passivitetsträning bland massa andra människor och hundar. Sen fick Monster vila i bilen medan jag tränade agility med Lennox (lunchen). Han hade nog sovit gott för han var så nyvaken när jag tog ut honom för rastning.

På väg hem svängde jag in på Vidön och så gick vi en promenad vid vattnet. De fick balansera för det är massor av små och stora stenar. Det blev ett och annat dopp (bara av tassarna dock) och det var nog nyttigt för M att inte bara kunna rusa på utan att behöva se vart han satte tassarna. Hundarna hade det jättehärligt och nu hoppas jag de sover gott ikväll. Jag och N ska se på tv och bara slappa. Skönt.

Våren är verkligen här


29754-73

Så här härligt hade vi det den där annandagen i sommarstugan. Monster var för vild för att fastna på bild, han springer just nu bakom mamma. Mina familjemedlemmar satt fint leende när jag skulle ta, men min kamera var så seg (dåligt batteri) så de hann börja äta och prata igen innan det knäppte. Men de får se lite kocko ut. Sara, pappa, Lennox och mamma.

Igår var vi till brukshundklubben och beträdde planerna för första gången sen i höstas. Lennox skickade jag genom fyra pinnar med en boll efter och med mig i alla möjliga konstiga positioner. Det gick jättebra, han var superladdad, men koncentrerad. Med Monster tränade jag lite utställning, att trava och att stå fint. Dessutom fick de härja på gräsplanen vid stugan.

Idag har vi varit till Karlstad BK en sväng. Vi hann dock inte vara där speciellt länge för sen behövde Niklas ha bilen till viktigheter. Jag körde några kontaktfält på a-hindret med Lennox och Monster fick mest springa och härja. Lite inkallning blev det förstås och han var jätteduktig och följsam.

Imorgon ska jag på kurs till Säffle.

För övrigt pluggar jag, söker jobb, jobbar, lägger in anmälningar till utställningskatalogen inför Hammarös inoffare och har rätt så fullt upp. Min ena agilitykurs som jag håller i börjar på tisdag, sen börjar tävlingskursen jag ska gå, den 28/4 tävlar jag och Helen i Stockholm och den 1/5 utställningsdebuterar Monster.


Två små hundars tisdag

  • lugn morgon med kort promenad, tuggben och tupplur på mattan i solen
  • 5 km promenad Kilene
  • vara hos "mormor och morfar" medan matte kollade på hockeyn
  • jippie, blev hämtade av matte
  • hem och få en promenad
  • somna i soffan med mattes syster "moster sara" medan matte sitter vid datorn
  • gå och lägga sig, somna under täcket på mattes ben

Världens bästa hundägare

Visst är det underbart när man känner sig som en riktigt bra hundägare. Idag har vi varit i sommarstugan och krattat löv hela dagen. Hundarna har varit lösa och härjat runt precis hela tiden. De har jagat varann över stock och sten, ätit en varsin älgbajsplutt (mina hundar är inte särskilt förtjusta i olika bajsorter så de får äta en och annan häst- eller kaninbaj om de vill :) de har nosat runt och förstört våra ihoprafsade högar, badat (Monster råkade springa ned i ett dike) och vilat sig i solskenet.

Det hade nyss varit en älg vid stugan för där var en lega och massor av färska bajsar. Båda hundarna höll sig dock i närheten hela tiden och Lennox visade visserligen intresse, men avbröt spåret efter några meter och kom springandes för att tigga köttbullar istället, utan att jag behövde hålla koll på eller kalla på honom. Jätteskönt. Det är jobbigt med hundar som vill spåra vilt och ta utflykter. Idag kunde jag kratta i lugn och ro och kände mig lugn i att hundarna härjade runtomkring oss utan att behöva ha ögon i nacken. När vi kom hem fick båda hundarna ett varsitt välbehövligt bad och resten av dagen kommer de nog ligga under en varsin filt i soffan och sova.

Jag är också jättetrött, gud vad seg man blir av kroppsarbete och frisk luft.


Påsk

I fredags var vi på Övre Frykens Konstrunda. Det var jättehärligt. Monster fick följa med in till en och annan konstnär och emellanåt fick hundarna springa och jaga varandra på stora fält. Och sova i bilen mellan stoppen.

Igår var det påskafton och Monster väckte mig 06.15 :( Jag sov hos mamma och pappa och vid halvåtta åkte jag och Sara ut till Kilene och gick femman. Hundarna fick rasta av sig ordentligt och då det var folktomt så kunde de springa lösa. De har ju infört kopplingstvång även på Kilene, men det var bara vi och en joggare där och när han kom kallade jag snabbt in hundarna.

Sen var jag och syrran i stan och kollade på påskparaden och på eftermiddagen gick vi en långpromenad (det är så bra när Sara är hemma, jag har alltid promenadsällskap). På kvällen var Niklas syster med hundarna medan vi festade. Det kändes att jag inte varit ute mer än en gång på fem månader om man säger så :)

Idag (påskdagen) åkte vi ut till Malin och tog en långpromenad med henne och dvärgschnauzer-Charlie medan Monster låg hemma och sov på Niklas mage. Det kändes bra att Monster fick en vilodag eftersom det blev så aktivt igår och så fick Lennox lite extra uppmärksamhet. Han sprang som en galning på gärdena, kände väl sorkdoft eller nåt. Det är så härligt att se när han sträcker ut och springer som en vinthund. Nu har vi precis ätit middag hos mamma och pappa och snart ska vi ta en promenad med båda hundarna. Ikväll får de sova i soffan medan jag ser på hockey.

Glad Påsk!

Nu ska jag åka till tågstationen och hämta syrran (hon är ett år yngre än mig och bor i Stockholm där hon pluggar). På lördag ska jag vi på fest; jag för första gången på flera månader. Jag har lite svårt med hundvakt, mina föräldrar tar gärna hundarna, men de gör ofta saker på helgerna och samma sak med Niklas. På lördag t.ex. har mina föräldrar gäster och N är på hockey/festkväll med sina kompisar. Jag har ringt lite olika personer (hundungdomar och så :), men idag fick jag besked av Ns syrra som ska sitta här hos hundarna mot 300 kr. Billigt med tanke på hur många festkvällar jag sparat in den här våren ;) Det ska bli sååå kul på lördag, jag ska på en stor tjejförfest och sen ska vi ut och dansa. Idag har jag bränt en partyskiva och ska åka och sola sen.

Monster är för skön, han har redan i ett par veckor provat att lyfta lite på benet och sprätta lite när han kissat. Igår gick han upp med båda frambenen mot ett träd och kissade, så han har nog inte riktigt fattat hur man gör. Men han kollar fascinerat på brorsan och försöker härma. Ser det ut som i alla fall. Knäppisar...

Jag har kommit på hur jag kan få honom att trava åtminstone några steg. Jag går i en cirkel med honom på yttersidan (alltså, jag svänger höger hela tiden). Planen är att belöna hela tiden när han travar och sen utöka cirkeln sakta. Han ska inte hinna ta ett enda känguruskutt.
Funderar på att försöka låna Greg-filmen (med foundation) för att få lite inspiration. Ska börja med nosduttandet i alla fall!
En riktigt Glad Påsk på er allihop, och tänk på mig på söndag morgon när jag blir väckt av Monster vid 08. Men så är det att ha valp. Himla mysigt för det mesta...


Lyckliga lydiga hundar, ha ha :)

Tack för kommentarerna, det är så mycket roligare att skriva när man får en kommentar eller två. Och bara så ni vet så tränar vi för fullt på inkallning med den lilla svarta. Den stora röda vet precis vad det betyder och honom kan jag ha lös på trottoarerna här omkring*. Tyvärr så drabbas han av tillfällig dövhet ibland och kommer inte förrän jag låter arg (oftast när han står och glor på nån hund på andra sidan gatan), men det ska vi råda bot på. Jag ska beväpna mig (inte med en elpistol, även om jag ibland i stundens hetta skulle önska att jag hade en sån, nääää vad säger jag) med en vattenpistol, Lennox avskyr vatten. Och sen ska jag ropa en gång med snäll röst och kommer han inte då så blir han blöt. Med Monster tränar jag så att han ska lära sig vad kom betyder först och främst. Jag vägrar tro på att dvärgpinschern ska vara svår att ha lös, jag tror bara man har lite mer överseende med småhundar :) Dessutom är de svårare att tillrättavisa tycker jag, men vattenpistolen är ett säkert kort i vår familj.

29754-72
Igår fick Monster gå sitt första spår. Han spårade lite på och lite av men spårade de sista metrarna fram till belöningen (en vitaminburk med korv i). Lennox spårade som en klocka och markerade alla apporter. Jag blev så glad! Så här trött var Monster efteråt. Han älskar vår soffa. Det gör vi också :) Se själva:


29754-71
29754-70
Jepp, det där är Niklas hörn och Monster älskar att ligga på husse.

Igår var vi till 4H-gården och körde hem alla hinder till klubben. Snön hade smält på planen men den var som en grundare sjö. Jag ska vänta några veckor innan vi börjar träna ordentligt. Häromdagen var jag förresten och köpte nytt foder och då kollade de tänderna på Monster på ett utställningsbord. Han är för go den lilla gubben. Han är så glad i alla människor och tyckte det var hur kul som helst att stå på bordet. Han stod dessutom ganska stilla emellanåt. Nu måste vi träna på att trava bara, det är vääääldigt svårt tycker hoppeliskutt-Monster.

I övrigt växer han så det knakar och jag är så himla nöjd med honom.

Lennox är världens goaste som vanligt och här delar de broderligt på ett tuggben under vardagsrumsbordet
29754-69


*jag tycker inte man ska ha nån hund lös i närheten av trafik, men första veckorna med Monster var det enklast att ha Lennox lös på de tidiga morgonpromenaderna. Och Maud, jag förstår det där om hästarna, han har aldrig visat nåt intresse tidigare men den här ljusa söta ponnyn kom travandes efter oss.

Hjälp

Har precis varit ute med hundarna. Ibland när jag har rastat andra hundar så åker jag med Lennox till 4H-gården (om jag inte orkar/hinner gå en långis med honom). Han brukar få springa lös på cykelvägen och rasta sig. Nu när jag har Monster också så är det svårt att hitta bra promenadställen då jag gärna vill ha båda hundarna lösa nån gång om dagen. Och det är inte precis överallt det finns ställen där det passar.

Idag åkte vi alltså till 4H och hundarna var helt omöjliga. Först så gick det jättebra, jag kallade in och bjöd på korv och hundarna var lydiga och snälla. Men sen kom Lennox lite efter och när jag tittade efter honom så stod han och gjorde lekinviter till en ponny. Han var visserligen på rätt sida elstängslet, men ändå. Och han kom inte direkt jag ropade. Men med arga rösten kom han och det var väldigt bra då vi mötte en dam med två taxar. Tog Monster under armen och kommenderade Lennox att gå på sidan och det gick finemang. Men sen när vi var nästan framme vid bilen och jag tänkt plocka upp Monster i god tid innan vi kom till vägen, så gör han ett rus och springer mot bilen, typ hundra meter i valp-speed. Jag ropade först med snäll och sen med arg röst och när han var nästan framme vid vägen så tjöt jag till och vände och sprang åt andra hållet. Men den galningen fortsatte ändå, ända fram till bilen. Tokhund. Jag sprang efter i hundranitti och lastade med en lättad suck in båda hundarna i bilen.

Dags att träna ovillkorlig inkallning eller använda koppel alltid? Hm.

Ge mig torra gräsmattor och agilityhinder tack!

29754-68

Jag skriver på tentan och hundarna ligger nedanför i Izas bädd och sover. Jag brukar alltid ställa bort den efter att hon varit här, men glömde det nu. Och mina små tröttisar sover gott medan matte är tråkig. Vi har faktiskt gjort lite klickerövningar innan så det är nog därför Lennox gäspar så stort. Jag försöker lära honom gå slalom mellan mina ben och det tycker han är klurigt värre.

Monster klickar jag fortfarande kontakt med. Jag har godishanden på ryggen och så får han söka upp mitt ansikte medan jag är i olika positioner. Det går bra och snart kanske jag borde lära honom nästa steg. Vi tränar att gå i utställningskoppel (men det är ju det där med kängurun) och att stå fint och bli lite undersökt och det funkar ganska bra.

Usch, jag är på så dåligt humör för tillfället och känner mig ju som sagt efter med allt. Jag som brukar ha så mycket energi och fixa och greja med allt vill helst bara lägga mig under en filt i soffan och sova/slötitta på tv dagarna i ända. Jag gör naturligtvis inte det, jag har hundar att rasta, en tenta att skriva och föreläsningar att gå på. Men ingen energi alls. Vårtrötthet?? Jag tror det är det här med jobb och sånt också, negativa tankar är ju inte direkt upplyftande. Men det är bara jag som kan ta tag i mitt liv och jag får faktiskt ta och rycka upp mig nu. Det blir nog bättre snart. Hoppas jag får det där jobbet.. det vore skönt att få ordning på ekonomin.

Jag fattar inte när det ska bli träningsmässigt på agilityplanen. Det känns just nu som att det kommer att vara en pool fram till midsommar ungefär. Trist!

Nä, nu ska jag sluta gnälla och skriva lite mer på tentan.


Tävling Fagersta

Oj vad jag har uppdaterat dåligt senaste tiden. Men jag har tappat greppet om allt, har inte svarat på mail och ligger efter med massa saker. Den här veckan måste jag ta tag i saker och komma ikapp. Jag har sökt sommarjobb (var på intervju igår, fyra får jobbet och tolv var uttagna till intervju av 260 sökande, så jag håller tummarna) och haft fullt upp med en del annat.

I helgen var vi på tävling i Fagersta. Lite knäppt att gå upp halvfyra ( Helene hämtade mig halvfem) och åka tre timmar i snöoväder för att tävla en klass kan tyckas. Men, men. Vi diskade oss tyvärr i agilityklassen och då det var en klass 1-tävling så fick vi ju inte tävla hoppklassen, så det blev en kort tävling.

Monster var så himla duktig. Först så var han tyst och snäll i bilen. Vi stannade en gång och då kissade han med en gång och sen sov han igen. Vi kom fram i sista sekunden och Monster som upptäckt att han kan skälla och definitivt inte är van vid så många hundar och en så stressig stämning skällde lite när jag tog ut honom ur bilen. Jag lockade med blodpudding och lyckades avleda honom bra.

Jag var tvungen att springa in på banvandringen med en gång så jag skickade in hundarna i buren och gick banan. Sen var det dags att värma upp Lennox och då fick Monster ett färskt märgben i buren som han gnagde på. Efter vårt lopp ville han inte komma ut, utan fortsätta gnaga på benet. Men jag tog ändå ut honom så han fick rasta sig och sen fick han sitta i mitt knä, där han somnade, medan vi hejade på Helene och Bonzo. De gjorde två jättesnygga lopp och de sista pinnarna är sååå nära. Lennox sov i buren under tiden.

Hela hemresan sov hundarna gott, Monster var nog trött efter alla intryck. Han gnällde lite och då stannade vi direkt. Då kissade och bajade han och sen ville han in i bilen igen och sov hela vägen hem. Så skönt med hundar som trivs bra med att åka bil och kan koppla av så i buren.

Nu ska jag klippa klorna på hundarna. Jag fyllde 26 igår och Niklas hade ordnat en så mysig födelsedagskväll åt mig ♥ Ikväll ska jag ut med mina tjejkompisar och käka, vi blir tio stycken. Hundarna får vara hemma och se på hockey med N.29754-67
Bilden blev lite konstig, men vovven med fladderöronen (tror de kommer resa sig) är ett litet monster, som sekunderna efter somnade under min jacka.