Tips

29754-121

Här ligger hundarna och solar sig, bland sladdarna till datorn. Men, vad har Lennox runt huvudet? En sån där nack-kudde man kan ha i bilen? En badring? Det är faktiskt ett alternativ till den där lampskärms-liknande tratten som hundar i vanliga fall tvingas ha när de inte ska slicka på nåt sår eller så. Med den här uppblåsbara kudden kan Lennox leva nästan som vanligt, utan att springa in i saker hela tiden. Men han kommer ändå inte åt att slicka på sitt sår i ljumsken. Perfekt! (Finns hos veterinären och kostar mellan 350-500 kr)

Fredag

Hej svej!

Veckan har varit kanonbra. Syrran och jag har promenerat massor med vovvarna. Häromdagen blev en kompis stora hund arg på Monster och vi trodde nästan Monsters sista stund var kommen. Som tur var klarade han sig med ett sår framför ena örat (tur att det inte tog örat eller ögat). Kompisens hund är annars väldigt snäll, men han hade väl gått och retat sig på Monster kan jag tro. Vi tog en promenad tillsammans igår och hundarna brydde sig inte alls om varandra så de fick inga psykiska men heller. Skönt.

Idag ska vi kanske spåra med Petra, Nelly och Takida, måste bara kolla så jag hinner. Men det tror jag nog.

Nu blir det frukost.

Dutti!

Har nyss kommit från agilityträningen. Vi körde en öppen agilityklass av Magne Alden som såg enklare ut än den var. Lennox var koncentrerad och duktig, jag var mindre duktig men belönade kontaktfälten och försökte så gott jag kunde få till handlingen.

Monster skötte sig alldeles utmärkt. Började med en promenad där han fick springa lös, han var uppmärksam med fin kontakt. Sen fick han ligga i mitt knä och titta på de andra som körde banan, han höll sig rätt passiv. När det var vår tur att träna fick han "åka hiss" på gungan och köra slalom och båda övningarna gick perfekt. Maria och Mira tränade samtidigt, men han visade ingen tendens att vilja dit. Gulle!

Jag diskuterade lite uppfostringsmetoder med de andra som tränade och det som funkat bäst är ju att slänga nycklarna i backen bakom honom så jag ska köra vidare på det. Kanske köpa en liten kedja jag alltid kan ha med i fickan, tills jag fått lite mer ordning på busen.

Dvärgpinscherträff


Lennox, Monster och Indra. Jag är inte gravid, har kamera, mobil, korvpåse, bajspåsar, plånbok och nycklar i fickorna. Foto: Ingela Pettersson, kennel Andeless

Dvärgpinscherträffen idag var jättetrevlig. Knappt tio hundar och alla gick bra ihop. Monster var för jäkla olydig bara,  han är i en så jobbig ålder och kom inte på inkallning utan fortsatte bara leka med de andra hundarna. Jag tänkte på vad jag skulle ha sagt om nån gått kurs med en sån hund: Ta bara matcher du vinner, alltså först och främst på hemmaplan, när han inte är blockerad av att det är massa andra hundar runtomkring. Hemma i bostaden och sen i situationer jag planerat i förväg. Och plussa på med massor av motivation och gör roliga saker tillsammans så det inte bara blir bråk. Det sistnämnda är jag bra på, han får alltid godis och lek när jag kallat in och vi gör absolut roliga saker tillsammans. Han behöver mest lära sig att när jag säger nåt så gäller det.

Fast på träffen hade jag redan ropat på honom flera gånger och då var jag ju mer eller mindre tvungen att säga till honom ordentligt. Fick såklart bli jätte-jättearg men vet inte hur mycket som tog ändå, han liksom stänger av och skakar av sig oavsett hur ond jag är. Jag pratade med en tjej som har en rottishane och hon sa att hennes hane var lättare att uppfostra, korrigera etc. än hennes dvärgpinschertik. De små hundarna är svårare än man tror! Det gäller att hitta balansen och något som "tar". Lennox fick jag ju kläm på med hjälp av vattenpistol. Undrar vad som biter på Monster? Jag är tyvärr inte en tillräckligt duktig hundtränare som kan lyckas utan att behöva tala om för min hund att den gör fel utan behöver säga ifrån så att de lyssnar. Ibland påpekar folk att "där skulle jag ta honom ordentligt", om han t.ex. skäller när vi är på klubben. Men det är verkligen ingen mening att göra det. Om jag inte skulle halvt bryta nacken av hunden eller skrämma honom rejält med typ en skrammelpåse så kommer det inte ta så att han tar åt sig utan det blir bara jobbigt. Det är bara att ignorera det mesta, eller försöka avleda.

Så, nu har jag fått klaga av mig lite. Lill-Monstret är helt underbart go och inte så jobbig som det kanske framstår här, men jag vill ha en hund som lyssnar på en tillsägelse, kommer på inkallning oavsett och är lyhörd. Och tills dess har vi en del jobb. Det är dessutom svårt att veta om man gör rätt eller fel.

Nåt riktigt kul är att vi har en ny dvärgpinscherkennel här i Värmland. Det är
Ingela och Jan i Kil som ska ta en kull på sin fina Cindra. Jag håller tummarna för att det blir en lyckad resa till Finland.

Nu ska vi åka på agilityträning, weeee vad kul :) :)

Detta vädret...

Min syster har varit hemma från Stockholm några dagar och vi har varit ute massor. Picknickat, promenerat och busat med hundarna. Tänk om man alltid kunde ha det så här.. Kan tänka mig att jobba halvtid till en grym lön och ha massor av tid till hundarna. Åh vad bra jag mår av att vara ute så här mycket.

Här är några bilder från vår utflykt till Skage fyr.

29754-120
Lennox tigger macka av syrran

29754-119
Monster har blivit stora killen :)

image194
Oj vad hundarna sprang...

image195
Vänern

Idag ska vi på dvärgpinscherträff klockan 11. I eftermiddag blir det agilityträning på 4H. Imorgon ska jag till Karlskoga och tävla lag. Mycket bra helg!!

Vår och sol

Igår kväll hade jag valpkurs. Det är en så bra grupp med trevliga deltagare och goa hundar. Känns riktigt bra!

Idag efter morgonpromenaden har hundarna legat och solat sig i vardagsrummet. De ligger fortfarande utsträcka och njuter, Monster solar magen och Lennox ligger med halva kroppen i skuggan. Det blir riktigt varmt i vårt vardagsrum och idag är första dagen som solen skiner in så här härligt. Åh vad de njuter, småkillarna.

Jag ska snart åka ut till klubben med hundarna, ta en promenad och köra lite slalom med Monster. Vi ska gå en fortsättningskurs i agility (på Karlstad BK) i vår och eftersom vi inte har gått någon grundkurs så gäller det att vi tar igen de kunskaperna innan kursstarten. Anledningen till att jag går kursen i Karlstad är dels för att det är skönt att bara vara elev på klubben (jag håller ju själv kurser på Hammarö) och dels för att Helene ska vara instruktör och hon vet hur Monster funkar. Ser verkligen fram emot det!!

I eftermiddag kommer syrran hem från Sthlm så vi ska gå på stan och så. Imorgon har vi tänkt ta med vovvarna till sommarstugan och grilla korv i solen. Härligt värre... Vad underbart det är med vår!!Nämen!

Nu kunde jag äntligen logga in på bloggen igen! Inte för att jag kanske har några läsare kvar, det är ju döden att klicka sig in på nåns blogg och hitta samma gamla inlägg varenda gång.

Som vanligt är det mycket agility i huvudet. Vi tävlade på Byrackarns igår. Jag och Lennox fick ett hederspris och jag blev så glad och rörd att det kom en tår. Motiveringen var att jag har tålamod med en hund som är svår att köra men som ändå är en av domarens favoriter. Det kändes verkligen jättekul, speciellt som vi diskat oss i samtliga (tre) klasser. I den ena diskade jag oss med flit för att kunna belöna kontaktfält. Åkte hem på ett strålande humör med två trötta och goa hundar i baksätet. Helene och Bonzo kom trea i ena klassen och vann en annan, de var så duktiga!! Vi stannade på Mc Donald's på vägen hem, det var väldigt gott med lite mat.

Idag har jag tränat agility, jag hade skrivit ut en klurig hoppbana från Byrackarns eminenta sida och den var hur rolig som helst. Jag körde bara två gånger med Lennox, två nollor. Första varvet fick vi stora svängar, men andra varvet tightade vi till dem en del. Jag var så himla nöjd med oss, dels för att jag litar på att jag hinner med framförbyten och springer på så fort mina ben orkar, och dels för att Lennox samarbetade och lyssnade banorna igenom.

Monster fick köra slalom och tunnel. Han har börjat testa att springa fram till andra hundar ibland, så det är tummen i ögat som gäller.

Gud vilket underbart väder det var idag, vi var ute på Vidön och promenerade. Monster badade förstås lite bland isen och jag satt en stund på berget och bara njöt av att våren är på väg. Lennox spontan-apporterade vass för att få lite kassler som han kände att jag hade i fickan. Sen la han sig i mitt knä och tittade på Monster som sprang runt och undersökte saker, plaskade sig genom vattenpölar och var allmänt.. Monster. Han är för go den lilla killen.

Just nu sover hundarna i ett varsitt soffhörn och jag känner mig som en väldigt bra matte. Att vara arbetslös är dåligt för ekonomin men väldigt gott för samvetet gällande hundarna.

Möte och mys

Igår på mötet med utbildningssektorn var Lennox tokig. Han satt hela mötet och viftade på svansen och gnällde för att få kontakt med Basco, en kastrerad kelpiehane som INTE är förtjust i små påflugna hanhundar (av förklarliga skäl). Lennox kunde inte gå med på att det inte var en löpande kelpietik, hallåååå, bruna hundar som ser ut så där är alltid tikar och löper oftast, tror Lennox. Och inte hjälpte det speciellt mycket att jag blev arg på honom heller. Monster hade också problem med hormonerna och började jucka lite på Christinas arm och sen på Lenas ben. Det är inte lätt att vara tonåring. Och inte att vara ägare till två översexuella hundar heller, jag fick ju skämmas för dem. När vi kom hem så hoppade vi direkt i säng, jag är så förkyld och N jobbade natt så på fem röda låg vi under täcket och hundarna snarkade ikapp.

Imorgon kväll har vi bokat ridhuset på 4H. Hoppas bara förkylningen gett med sig, för även om jag är ledig nästa vecka och teoretiskt sett skulle kunna ligga hemma och vara sjuk, så kan det ju vara sunt att ta hand om kroppen litegrann...