Snöigt

Här är det snöigt och vackert. Inget speciellt spännande har hänt.. I lördags och i söndags blev det rejäla långpromenader. På kurs pratar vi ofta om att hundar behöver mental stimulans för att må bra, inte bara fysisk. Och det stämmer såklart. Men hundarna sover aldrig så gott som efter en rejäl långpromenad. Antagligen därför att de både får fysisk och mental stimulans, de får promenera i koppel och springa av sig utan koppel och de får möta olika människor och hundar och framförallt känna massa olika dofter.

Jag ska hålla i en klickerkurs på klubben. Är ju ingen klickerexpert, men med hjälp av litteratur och eftersom jag själv använder klicker flitigt så ska det nog gå bra.

Kommer inte på så mycket mer att skriva, uppdaterar ju ytlighets-bloggen mycket mer frekvent, fast där är det bara massa babbel. Liksom här.

Tjoflöjt

I helgen var det agilityträning som vanligt. I lördags blev det ju så mycket snö så jag ville inte köra bil i onödan, men i söndags var vi med. Det var en lite klurig hoppbana men Lennox var jätteduktig. Han tog slalomen helt självständigt (jag kallade in från slutet av slalomen, dessutom på vänster sida) och sen jobbade vi tillsammans hela banan. Första varvet så var svängarna väldigt stora, andra varvet lyckades vi tighta lite mer men det är ändå många sekunder som går till spillo. Jag jobbar vidare med det och tror faktiskt att det är en sak som blir bättre ju mer samspelta vi blir. Jag försöker tajma honom så gott jag kan och det sker ju framsteg, om än små. I slalomen har han blivit mycket snabbare, jättekul!!

Monster fick bara 2x5 min träning för vi var så många där. Körde en åtta över ett hinder (med Lennox tränade jag nästan bara släpp i början, men Monster ska lära sig att svänga snävt redan från början), lite släpp med Maria som belönare och lite slalom (det gick helt åt skogen). Slalomen ska jag ta tag i när det blivit mer vår ute. Träna ett litet pass om dagen på väg från jobbet, typ. Det bästa är nog om jag försöker träna en del släpp, däck och sånt där det är bra med en medhjälpare nu under vinterträningen. För sen blir det nog mycket "ensam-träning" för mig och hundarna.

Har tänkt gå en fortsättningskurs med Monster. En nybörjarkurs blir nog lite för lätt och på fortsättningskurserna är det ju fortfarande mycket hinderinlärning, i alla fall de kurser jag gått/haft/sett. Hoppas verkligen att jag får plats.

Igår var jag på Granngården och köpte täcken i ull som man inte behöver dra över huvudet (modell hästtäcken). De blir smidiga att ha på träning.


Klickeli-klick

Igår var det riktigt busväder ute så jag gick bara en sväng runt parken och sen fick hundarna lite aktivering inomhus. Jag binder upp den ena i köksbordet och tränar med den andra hunden. På så sätt hoppas jag att de vänjer sig vid att vara uppbundna fast jag tränar med den andra hunden och håller sig tysta (speciellt en fördel när vi ska träna agility).

Jag körde klickerträning och på en kvart hade jag lärt Lennox att stoppa en leksak i en liten skål och Monster att ställa sig på musmattan + ligg. Monster är ett år nu och jag tänkte att det kanske var på tiden att han lärde sig ligg :) Men ärligt, vad bra man klarar sig utan massa kommandon egentligen! Kom, stanna och gå och lägg dig tycker jag är det enda som egentligen behövs. Men det är klart att det underlättar med lite andra kommandon också. Framförallt är det roligt att lära hundarna. 

Klickern är helt otrolig, hundarna lär sig så snabbt.

Idag ska jag sluta lite tidigare och gå på massage och sen ska jag och N göra hemlagad pizza och fira att jag fått mitt första jobb som informatör. Visserligen bara en månads vikariat, men ändå!!! Är så glad!

12859-156
Min mun :)

Tävling och träning

Hej svej.

Igår var vi och tävlade på Byrackarns. Det var en jättehärlig dag, en sån man kommer ihåg länge... Roliga, utmanande banor, glada människor, nybakade bullar och varm choklad.

Vi körde 3 x disk, men jag var väldigt nöjd med agilityklassen så diskningarna gjorde inget alls. I hoppklassen var han så övertänd att han säkert hoppade fem hinder extra, (då hade jag redan fått ett nytt försök efter att ha tagit honom av banan pga tjuvstart). Hade jag tajmat honom bättre och inte släppt honom kanske vi kommit igenom, men vi var väldigt osynkade. Jag bara skrattade när vi gick av banan, vilken liten knallhatt han är Lennox... Han blir helt tokig av agility. Jag var så nöjd med agilityklassen, vi fixade kluriga threadles och han gjorde ett klockrent kontaktfält på balansen - blev varm i hjärtat :)

Träningen idag var härlig, jag är fortfarande tre steg efter Lennox hela tiden känns det som och han svävar ut i alla svängar fast jag försöker förbereda honom i god tid. Men det är som vanligt tajmingen det hänger på och jag ska väl inte vara för hård mot mig själv (vilket jag varit ett tag nu) - jag gör så gott jag kan och jag tränar på att bli bättre. Och jag har aldrig varit en speciellt idrottslig människa så det är fan inte så lätt att få till det perfekt. Avslutade med ett tjusigt kontaktfält med bonusbelöning - en skål fylld med sån där äckligt, blöt hundmat från Ica som hundarna älskar så.

Monster, den glada lilla pärlan, var duktig. Jag och Helene tränade tillsammans och med en hund i taget och vi körde en del släpp och kontaktfält/gunga. Både Monster och Meija var skitduktiga, små sötnosarna.... Monster är ju faktiskt ett år nu och vi kan som mest ta typ tre hinder i rad, men när det blir träningsläge på klubben ska vi ligga i så han kan debutera hoppklass i sommar.

Lika som bär


Sheltie?


 
Näsbjörn?


Vardag

Har inte haft så hemskt mycket att skriva om, det är mest vardagslunk. I förrgår var vi hos Jessica och Argos, vi gick först 2,5:an med vovvarna och sen såg vi på tv.

Igår hade vi vernissage med jobbet så N passade hundarna. Det är så mörkt när jag kommer hem från jobbet och man får inte lust till så mycket.

Jag passar på att träna lite på luncherna ibland, igår sprang vi i cirklar och båda hundarna var jätteduktiga. Det blir en hel del godissök också, i alla fall någon aktivering tänker jag.

På lördag ska ju jag och Helene till
Byrackarns och tävla. Det ska bli så roligt, jag är helt uppspelt och pirrig redan. Jag ♥ agility!

Funderar på att boka in en tid för frisksim på Solstadens smådjursklinik. Har tänkt prova att simma hundarna i badkaret sen, men det är ju alltid bra att få se hur det ska gå till. Jag är bara rätt att de ska tycka att det är väldigt obehagligt, speciellt Lennox som verkligen inte gillar vatten.... Monster är ju lite mer obrydd, han kan titta in när jag duschar och badade ju långt in på hösten när han råkade springa genom en stor pöl eller såg en pinne ute i sjön han ville ha.

Hundarna

Ibland får jag frågor om hundarna, nu senast vilket foder de äter. Så här kommer lite fakta.


Vikt: De väger drygt sex kg var. Lennox vägde 5,8 förut, men han har gått upp sen jag fick Monster. Båda känns bra i hull tycker jag. Jag kan se och känna revbenen men det går ändå att få till en korv vid nackskinnet.

Foder: De äter Royal Canin mini, oftast den vanliga varianten, adult, men är den slut får de dental health eller sensible. Så länge det är samma fodermärke verkar inte magen märka nån skillnad. De får 3 dl var per dag, 1 dl frukost (vid kl 07), 1 dl lunch (vid kl 12) och 1 dl middag (vid kl 18)Motion/rastning: Dvärgpinschrar kräver inte så mycket motion, men de mår bra av att få ordentliga promenader. Oftast blir det en kortis på morgonen, ca 30-40 min vid lunch + en längre promenad när jag slutat jobbet och en sista kortis innan läggdags. Jag vill gärna att de ska få springa lösa varje dag så de får sträcka ut ordentligt.

Favoritleksak: En tunn gul plast-pipis som de enkelt fångar i luften om man kastar är favoriten. Fast själva pipet gått sönder!

Har ni fler frågor är det bara att fråga på....

Sjuk igen

Jag har varit sjuk igen, fick nåt elakt halsvirus och har haft 40 graders feber. Låg i sängen från onsdag till lördag och sen kände jag mig lite bättre. Nu är jag rätt ok och orkar jobba igen.

Hundarna har varit helt underbara. Niklas och syrran har hjälpts åt att rasta dem, men borde ju ändå ha varit rätt understimulerade. Men inte då, de har sovit hos mig i stort sett hela tiden och faktiskt verkat rätt nöjda med det. Undrar om de kände på sig att jag var sjuk? Gullungarna!

Till helgen ska jag och Lennox träningstävla agility. Vi är nog lite rostiga båda två, men det ska bli så himla kul ändå.

På lunchpromenaderna släpper jag hundarna lösa på en grusplan och så får den ena nosaktivering (leta upp lunchen) och den andra nån form av grundträning i agility, ex. cirkelträning. Det är så härligt att hinna med lite sånt på lunchen. Lennox är rolig, han sackar efter i cirkelträningen (fast jag har en hög belöningsfrekvens och belönar långt fram) men när jag bara springer, i serpentiner, på en rak linje eller annat så håller han sig perfekt vid sidan i rätt tempo. Märkligt.

Gott nytt år!

Helgen har varit jättehärlig! På nyårsafton hade vi sovmorgon, Monster har nu börjat sova tills jag går upp och det är ju helt ljuvligt. Efter morgonpromenaden myste vi i soffan. Hundarna var fortfarande trötta efter lördagen då vi var på långpromenad och sen middag hos Niklas farmor och farfar.

Vid lunch åkte jag till Kilene och vi gick milen. Hundarna fick springa lösa ungefär sex kilometer av tio. De sista fyra fick de gå kopplade för det började skymma och det verkade ha varit mycket vilt runt spåret för de vindade hela tiden. Jag gjorde några uppletande-övningar under promenaden och de letade duktigt båda två.

Efter promenaden var det födelsedagskalas för min bror som fyller år på nyårsafton. Sen for vi hem och sov middag en timme.

På kvällen var det kalas hos Louise. Vi var tio personer och hundarna var välkomna ♥ (annars sitter jag hellre hemma på nyår, för det viktigaste är ju att de har det bra). Monster var så himla go, han charmade verkligen in sig hos festdeltagarna och en och annan ostbåge slank nog ned i hans glupska mage. Han fick massa pussar, blev uppburen av främmande människor, klappat, busad med och allmänt uppmärksammad. Och han var verkligen i sitt esse, svansen gick som en propeller. Senare fick han sova i sin bur längre bort i rummet medan vi var ute och tittade på fyrverkerierna. Lennox var också med såklart. Han är ju lite mer distingerad men var artig och uppförde sig fint.

En tråkig sak upptäckte jag idag på SKK's Hunddata där Hund 2006-resultaten kommit in. Av hanarna (jag räknar inte in de i champion-klass) så hade bara fem hanar fått ettor. 24 hanar fick tvåor, treor eller nollor. Totalt hade dessutom fem hundar fått nollor med rapporteringskod A, däribland Monster!!!!!! Jag fattade ingenting. Visst, han tyckte det var lite jobbigt när domaren abrupt lyfte på hans tass för att klämma och känna. Men en rapporteringskod? Det betyder att hunden är för rädd eller arg för att kunna bedömas.

En annan tråkig sak är att han mätte in Monster till 34 cm!!! Många av hundarna hade tidigare mätts in till 3 cm lägre! 3 cm skillnad är MYCKET på en hund som ligger runt 30 cm. Det är liksom 10% av höjden. Det är som att nån skulle mäta mig (jag är 166,5 cm) till 183 cm. Nu ska det där jäkla resultatet ligga på Hunddata i all evighet (typ) och det tycker jag känns väldigt trist.

Vissa av hundarna var korrekt inmätta enligt tidigare resultat och vissa långt därifrån, några så mycket som fyra centimeter. (Fast då kan man anta att tidigare domare mätt lite åt andra hållet). Jag fattar inte hur det kan bli så fel?

Äsch, jag går inte och grämer mig över det här precis. Jag vet ju hur Monster är och att han är en stor kille, fast inga 34 cm. Och det kommer fler tävlingar. Men lite tråkigt var det allt. Ångrar milt att jag ställde honom på Hund 2006....