Måndag - flyttat i helgen

Oj vad vi har grejat i helgen. I torsdags och fredags målade vi och i lördags flyttade vi alla saker till den nya lägenheten.

När vi har målat (torsdag och fredag) så har jag rastat Lennox ordentligt innan och sen har han fått ligga i sin korg hela tiden. Jättebra träning. Även om han är över två år så är nog aldrig passivitetsträning fel för en dvärgpinscher. Han har varit jätteduktig och fattade snabbt att han inte fick vara med och jaga rollern och att man blev väldigt mycket duschad när man doppat nosen i färg.

Det har alltså mest blivit promenader i helgen.. har inte hunnit med så mycket annat.

Ni måste ju kolla
Lennox sida. Den blir så fin. Och kommentera gärna här i bloggen. Hade inte fått ett enda meddelande på hela helgen :( Nu är sidan uppdaterad med lite info om mig och länkar till Lennox stamtavla (kolla!) och hans MH.

Ikväll ska jag greja hemma och se på Niklas hockeymatch. Syrran är hemma från Stockholm hela helgen och Lennox kommer nog bli jätteglad när han får träffa sin favvo-moster.

Imorgon, tisdag, börjar min första agilitykurs som instruktör. Jag är så laddad, hoppas det blir bra.


Hundar och matvägran

Allt fler hundar (speciellt dvärghundar???) verkar äta dåligt. Och ägarna är såklart oroliga. Jag var själv orolig när Lennox åt så där dåligt och provade att blanda i godsaker i maten, att handmata honom med mera.

När jag slutade med det och började ställa fram maten och låta honom äta om han var hungrig, och inte bry mig om han inte ville äta, så blev det jättebra! Så här kan en vanlig vecka se ut. Måndag - äter halva frukosten vid 09.30. Går upp och äter sin kvällsmat vid 23-tiden. Tisdag - äter ingenting förrän vid kl 20 då han äter upp sin mat och vill ha en extra portion (som han får). Onsdag - äter frukost och middag när det serveras. Torsdag - äter första målet (frukosten som fortfarande står framme) vid 16, vill sen inte ha nåt mer. osv, osv..... Och det är helt ok! Han är inte tjock och inte smal. Utan i fint hull. Och han reglerar antagligen själv hur mycket han vill ha.

(Obs! Det här är återgett av mig.) Veterinären tyckte att för det första: börjar hunden matvägra så ska man först kolla att den inte har en halsinfektion. Ni vet ju själva hur kul det är att äta när man har riktigt ont i halsen! Men är den frisk så gäller följande:
- äter inte hunden upp all mat så får den för mycket mat. Fodertillverkarna anger ofta för stora portioner
- vill hunden fasta ett par dagar, låt den göra det
- se på hunden. Är den sjukligt smal? Är den inte det så får den i sig det den behöver, även om du tycker att det känns som väldigt lite

Hennes border collie på 18 kg äter en näve foder till frukost och en näve till kvällsmat. Hon var i jättefint hull och klarade sig bra på det.

Och hunden får såklart i sig all näring (om man inte börjar ge den annan mat istället.) Varje foderkula är ju sammansatt med alla näringsämnen, det är ju inte en kula kolhydrater och en protein osv.

Dessutom tyckte hon att det är väldigt stressande för hunden att försöka truga den att äta. Det är ju ett väldigt onaturligt beteende, att ledarhunden försöker få en ranglägre att äta. Det ska vi definitivt sluta med.

I övrigt verkade hon gå mycket på
Jan Fennell-filosofin. Och den tycker jag känns lite sådär. Den funkar säkert i många lägen, men jag skulle aldrig vilja följa den fullt ut och det måste man ju göra enligt Jan för att den ska funka.

Hur som helst, veterinären kändes väldigt duktig och det var superintressant.

Torsdag - igår var det onsdagsträning och veterinärkväll

Jga började med att träna lite lydnad. Han har väldigt svårt att koncentrera sig på mig ibland när det är många hundar på planen, så jag valde ett lite avskilt ställe. Men då nosade han som en galning istället. Runt, runt, som en dammsugare på gräsmattan. Jag lockade med godis och med bollen, men han ignorerade mig totalt. Så då sa jag till honom på skarpen att "nu är det faktiskt färdignosat". Han var ordentligt rastad och hade fått nosa en massa på promenaden, och jag tyckte att jag kunde kräva lite uppmärksamhet. Vi körde lite fotgående (vänstersvängar) och ett par jättefina inkallningar. Jag belönade med bollen och massa hackkorv och bröt efter en kort stund. Det kändes jättebra. Jag var på bra humör och blev därför inte irriterad på honom när han inte lyssnade, och var superglad och positiv när han samarbetade.

Sen gick vi in på aglityplanen och tränade slalom, ca sex gånger. Jag la bollen efter slalomen så att han skulle få massa sug framåt. Sen körde vi på. Han missade sista portarna ett par gånger, men resten gick det jättebra. Jag vill ju inte att han ska bli osäker i slalomen så jag tror jag ska göra lite mer övningar där han gör rätt hela tiden ett tag framöver. Köra ingångar på fyra pinnar och så där.

Efter ett roligt träningspass tog vi en promenad och sen packade jag in honom i dubbla täcken och la honom i buren på fårskinnet med fleecefilten i bilen. Därefter lyssnade jag på den intressanta föreläsningen med veterinären. Hon pratade mycket om ärftliga sjukdomar, men åhörarna ställde frågor som gjorde att vi även lärde oss en hel del om bland annat foder och matvägran (skriver ett separat inlägg om detta), att åka utomlands med hunden och mycket annat.  

Vi har fått börja flytta in i lägenheten och igår målade vi om köket (från knallblått till brunbeieget, tror färgen hette Thundercloud) och spacklade sovrummet och  "hundrummet". Det kommer nog bli jättemysigt i lägenheten när vi är klara.


Tjyvkika

Duktiga och snälla Emma har gett mig ett smakprov på Lennox nya sida. Och så här fin kommer den att bli. Enkel och snygg utan onödigt tjafs.


Onsdag - Härligt väder!

Idag är det soligt och fint, fast ganska blåsigt. Lennox har busat som en liten tok på promenaderna. Jag tror att det var färsk vittring från nåt vilt för han gick med hög nos och ville hemskt gärna dra in i skogen. Men min "inte-dra-på-vilt"-träning verkar hittills ha gett resultat för efter nåt steg kommer han på sig själv och skuttar glatt tillbaka mot mig och jagar flygande höstlöv eller nåt sånt istället.

Vi har ju inte tränat agility på några veckor. Jo, jag tränade ett tiominuterspass för ett par veckor sen (?) och det kändes bra. Men vi har väldigt mycket att träna på. Gungproblemen (att han tycker gungan är läskig på tävling) kontaktfälten (inte, inte, inte hoppa!!) och att ta hela slalomen under stress och press är jätteviktiga saker. Men samtidigt tror jag det har varit skönt för oss båda att ha lite träningsvila.

Jag försöker köra nåt lydnadsmoment inomhus nästan varje dag. Om jag till exempel steker köttfärs så passar jag på att köra ett par halter (fritt följ) när han ändå tigger och är supermotiverad att få smaka. Vi behöver verkligen träna uthållighet, men innan han är riktigt säker på momenten så består uthållighetsträningen mest i att jag tränar lite längre pass emellanåt. Han får belöning men sen kallar jag honom till sidan och så kör vi igen. Dvs, han får träna på att ett nytt moment följer och att han behöver koncentrera sig under en längre stund.

Lennox är så rolig, för eftersom han är rätt ointresserad av främmande personer och inte är nån hund som slänger sig i knät på vem som helst, så känner sig ofta folk lite smickrade när han visar att han tycker om dem. På favvolistan ligger ju jag först, och på andra plats kommer Niklas. Andra favoriter är min familj, arbetskompisarna, Jessica (men inte när hon har på sig djursjukvårdarkläderna, då låtsas han att de aldrig setts förr), kompisarna på klubben och lite andra "kändisar". Vi fick en ny kille på jobbet för ett par månader sen och de första dagarna så undrade Lennox vad tusan han hade här att göra. Jag talade om att han faktiskt jobbar här nu och att det är helt ok att han kommer och går som han vill. Jaja, ok då, verkade Lennox tänka, men JAG tänker i alla fall inte bli kompis med honom förrän jag sett vad han går för. Så gick det nån vecka och sen helt plötsligt var "nya killen" favoriten på jobbet att leka med och Lennox blir jätteglad varje morgon när han kommer. Ja, han är en rolig prick, den där lilla röda hunden.

Just nu ligger lillkillen och solar sig. Igår var en fruktansvärd dag och han höll sig från rastning nästan hela dagen. Det ösregnade, och det vet ju varenda pinscher, att det är förenat med livsfara att bli blöt. Han gick ut, kissade på första, bästa träd och sprang sen in igen. På kvällen var det uppehåll så efter att ha klickat lite trampa-övningar i hallen och tränat ett kort pass apportering så tog vi en rejälare promenad.

Ikväll är det veterinärkväll på klubben. Hoppas det kommer mycket folk!

Så här fin är ju hanen Lennox syster är parad med. Valpar väntas i dagarna och jag är väldigt nyfiken på vad det kan komma. Och Bonnie själv går ju inte av för hackor :) Bonnies fodervärd Maria har precis hämtat en liten tikvalp som heter Honey och har samma mamma som Bonnie och Lennox. Familjen bor i Spanien och lilla Honey hade charmat alla på flygresan. Så här skrev Maria

Lilla Honey,våra busars lilla halvsyster är ljuvligt härlig, busig, jätteglad och väldigt öppen mot allt o alla även om de pratar spanska och hon förstår inte ett ord, det gör ingenting,svansen går som en propeller och hon hälsar glatt på alla som vill. Och det är många vill jag lova,redan på Arlanda charmade hon alla genom att gå laget runt med svansen i vädret vilt viftande,senare sov hon gott hela flygturen utan ett pip.

Framme i Spanien började hon om med charmoffensiven och lyckades tom smälta de annars tämligen buttra terminal vakterna,härligt att se beväpnade macho grabbar nästintill kravla på golvet för att leka med en pytte liten pinscherfröken.


Jag vill också ha en liten valp!

Ny hemsida

En ny hemsida om Lennox är på väg. Så småningom kommer det alltså finnas en ny och mycket finare hemsida om Lennox. Jag kommer dock att skriva om våra dagliga händelser på denna blogg. (Det kommer att finnas länk från den nya hemsidans förstasida.) Är ni med?

Jag tror det kommer att bli jättebra. Den nuvarande hemsidan är jätteful och krånglig och det blir kul med en ny. Samtidigt är blogg.se ett enkelt verktyg som gör att jag kan uppdatera med text och bild dagligen från valfri dator utan att behöva krångla.


Välkommen!

Välkommen till bloggen om Lennox!

Lennox