A2

För att bli agilityinstruktör så går man en kurs som kallas A1. Den har jag gått och är alltså behörig att hålla grundkurser. Men för att blir behörig att hålla tävlingskurser bör man även gå A2:an och det är just vad jag gör denna helg (och en helg till, senare i oktober). Det är alltså därför jag är i Stockholm, kanske glömt att tala om det. Anledningen till att jag åkt en bit för att gå är delvis därför att en favoritinstruktör: Camilla Brundin, håller i kursen, delvid därför att den går på en klubb (Stockholmsavdelningen) som är på gångavstånd från min syster och hennes sambos (Sara och Amirs) lägenhet. Och delvid därför att ingen A2 är planerad i Värmland.

Idag var första dagen och det har varit sååå kul. Trevliga kursdeltagare, nyttiga diskussioner och så lite träning med egen hund. Oj vad mycket jag har att lära, men så känner säkert alla. Ju mer jag lär mig ju mindre känns det som att jag vet!!! Och det gäller allt inom hunderiet. Otroligt kul och inspirerande i alla fall!!

Lite kort om vad dagen innehållit: presentation, diskussion om grund/fortsättning/tävlingskurs (skillnader, svårigheter mm), vad som krävs för att tävla (alltifrån hinderträning till hundens fysik till förarens mentala träning), träning med egen hund (några kombinationer, lagom svårighetsgrad för mig och skitkul!!), grupparbete inför morgondagen.

Efter att dagen var slut så tog jag en promenad med båda hundarna och nu har jag duschat, ätit en pizza och sett på tv. Hundarna sover som två små stockar. Vedträn snarare. Så söta så.

Nu: off to bed!

PS Imorgon är det IPO-tävling på brukshundklubben så Monster lät ju få skotträning :) Han har verkat helt oberörd av skott och fyrverkerier tidigare, hoppas det går bra imorgon med! DS

En dag i storstan :)

Hej svej!

Har inte uppdaterat på några dar, men har haft fullt upp. I torsdags var det grundkurs. Monster var riktigt duktig och Magnus och Viktoria ger så himla bra tips. Vi gör framsteg, fast jag skäms lite att jag tränat så lite lydnad med honom, han är ruskigt lättlärd.

På torsdag natt, eller ja, fredag morgon - klockan 02.50 så packade vi in oss i bilen och styrde mot Stockholm. Att väckarklockan ringde 02 tyckte hundarna var lite konstigt, men de gick snällt upp när jag viskade på dem.

Efter att ha stannat och powernappat tjugo minuter och rastat hundarna en gång så kom vi fram till Stockholm vid 07. Mötte en stressad Amir som skulle med tåget till Västerås (på konferens och bankett). Syrran är ju i Kenya i tre månader så jag och hundarna har lägenheten för oss själva.

Rastade vovvarna och sov sen ett par timmar. Och därefter hade vi en hel fredag att göra vad vi ville på! Jag bestämde mig för att det vore bra med miljöträning för Monster så jag lät bilen stå och så tog vi tunnelbanan till stan. Där bytte vi till bussen och åkte ut till Djurgården.

Lennox är en pärla i kollektivtrafiken. Så fort jag satte mig på tunnelbanan så skuttade han upp i mitt knä, la sig tillrätta och sov hela resan utan att lyfta ett öra ens fast folk kom och gick runtomkring oss och det pustar om dörrarna. Monster tyckte det var spännande och ville helst nosa omkring på golvet, men det fick han inte för mig. När man reser så sitter man stilla och kopplar av, och han fick foga sig i att sitta intill mig. Han somnade efter en stund. På bussen la sig Lennox mellan mina fötter på golvet och somnade direkt. Det är svårt att tro om man känner studsbollen/racerråttan Lennox. Men han vande sig vid tråkiga resor när vi pendlade till Sthlm en månad för över två år sen.

Vi gick av bussen vid Waldemarsudde och promenerade till Rosendals trädgård. Det var så himla vackert och mysigt, både jag och hundarna njöt av det vackra vädret. Vi var ute i ett par timmar, kikade i den fina butiken och övervägde att fika, men det var lite dyrt. Sen for vi in till city, köpte en korv utanför NK som vi delade på (hundarna fick en varsin ände, till sin glädje). Kollade lite butiker och åkte tunnelbanan hemåt.

Jag hade (har fortfarande) väldigt ont i halsen, är supersvullen och går på Alvedon så när vi kom hem så sov jag några timmar till. Kvällen avslutades med en timmes promenad på Järvafältet, ett par mackor framför teven och sen zzzzz i soffan.

En bra dag! (synd bara med förkylningen)

Hund i Stockholm


Måndag igen

Helgens kurs har varit såååå rolig, inspirerande och lärorik! Jag ska:

- lita mer på Lennox (våga arbeta en bit ifrån honom i vissa lägen) men samtidigt
- våga jobba nära hindren

Alltså, när det är en vanlig sväng där han bara ska dra rätt över hindren så ska jag kunna hålla mig en bit ifrån, skicka honom genom tunnlar och sånt. Men i exempelvis staket så ska jag våga gå ännu närmre för att handla effektivare. Kan man väl sammanfatta det.

Kontaktfälten har funkat SÅ bra, och snart sitter nog höger- och vänsterslalom lika bra. Han har varit fokuserat och jobbat på så himla bra under helgen, trots att C's tik nyss gått ur höglöpet. Duktiga lilla gubben ♥ ♥ ♥

Har börjat tänka mycket mer på vad jag gör med armarna. Och en hel del annat. Jag ska skriva ut banorna vi körde och träna mer direkt under veckan medan allt är färskt i minnet.

Hoppas ni också haft en bra helg!

PS Vädret var ju underbart, som sommardagar i slutet av september... DS

Oj vad vi är trötta

Idag har vi tränat hela dagen. Vi gjorde en del olika kombinationer och jag fick jobba på timingen, att ha tydliga armar (när jag ska tighta svängarna så kurar jag ihop mig och springer på stället, typ) och en del annat. Det var så himla kul och väldigt lärorikt. Ser fram emot morgondagen....

Monster skötte sig riktigt bra. Han gnällde/skällde lite vissa gånger när jag körde med Lennox men i övrigt var han tyst och snäll.

Klockan är halvåtta och jag ska faktiskt gå och lägga mig snart. Är så otroligt trött, både i kroppen och i huvudet. Måste ju vara på topp imorgon. Nystädad lägenhet och två trötta hundar (N är hos en kompis och ser på film).


29754-8029754-7929754-78

Några bilder från kurs i våras.


Badväder - 22 september

Killarna tyckte tydligen det var badväder idag. Och söta Buffy också.

12859-110

12859-111

Så laddad!!

Imorgon åker vi till Byrackarns och kursar för Camilla Åström. Det ska bli så himlans kul med en tävlingskurs-helg!!!

Idag var vi på promenad med en shih tzu-tik. Herrarna kunde inte uppföra sig alls utan försökte båda jucka på stackars tiken. Sen gick det bättre ett tag så de fick springa lösa men gå kopplade sista vägen till bilen. Enda nackdelen med hanhund är just när de blir sådär. Vet inte om hon var på väg in i ett löp eller om de bara tävlade om vem som fick sätta på henne. Buffy var så snäll och såg inte ens besvärad ut, men även om tiken säger till så tycker jag definitivt att det är hanhundägarens skyldighet att koppla sin hund så fort det händer. Tikar ska aldrig behöva stå ut med översexuella hanar!! Och de ska inte behöva lära sig att säga ifrån.


Även katter kan tydligen. Visst ser offret ut som en dp. Ska visa den för L&M och varna dem för vad som kan hända om man hoppar på ovilliga hundar. Då kanske det kommer en katt och hämnas.

Lennox sitter i köket och försöker hypnotisera grytan att hoppa ned från spisen. Det går inte så bra. Jag kokar kyckling som de ska få som belöning imorgon. Det är bra hundgodis, inga kryddor och innehåller protein och vätska. Luktar gooooott tycker L.

Monster ligger tätt intill mig och sover så gott. Han är som ett litet gosedjur...

Längtar tills imorgon!!!!!!!


Grisarna

Igår var vi i Mariebergsskogen och miljötränade. Monster pussade på grisarna genom staketet, han är så söt, helt orädd fast alla grisarna var framme, grymtade och hade sig. Lennox stod en bit ifråg och himlade med ögonen (men ååååh, såna där har jag väl sett förr). Gjorde lite godisträd (man pillar godis i barken på ett träd) och så fick hundarna klättra, hoppa upp och gå under olika saker.

Idag har jag varit OND på hundarna.
 Vi gick Rudsspåret och Lennox fick för sig att springa efter en annan hund (löptik??) Jag kutade mitt allra snabbaste efter och skrek argt, fick iväg nycklarna i baken på honom och då kom han av sig. Vilka dumheter!! Monster lyssnade rätt dåligt och istället för att låta som en trasig skiva så sa jag till honom ordentligt (det funkar bra att stampa efter honom med arga steg och fråga vad i helskotta han sysslar med) och sen fick han gå bredvid mig en bit på "sidan-kommando" innan jag gav honom varsågod att springa och nosa och busa igen. Lennox var nog lite spak efter att ha fått ett par nycklar (jag hade bara bilnyckeln och den till klubbstugan på knippan, men ändå) i rumpan och skötte sig utmärkt resten av promenaden.

Var helt svettig när vi kom hem, ibland tänker jag att det är väldigt enkelt att gå med hundarna i koppel runt på Herrhagen, ha ha. Men lydiga hundar är lyckliga hundar, och de älskar verkligen att få springa lösa. Men för att de ska få sin dagliga dos så får de banne mig lyssna ordentligt.

Nu på eftermiddagen har vi faktiskt tagit en tupplur i soffan. Lennox vill alltid ligga i knävecket och Monster på armen och det är ganska mysigt med våra små gosestunder. Ikväll har jag agilitykurs och vi ska åka ut lite tidigare och träna agility, busa och kanske träna lite allmänlydnad med lilla herrn.

Wow

Måste bara skriva lite om en omplacerings-dobermann som kommer från samma uppfödare som Lennox och Monster, kennel Jean Dark.

En tjej som heter Teres tog i oktober förra året över en ettårig dobermann som bara gått en valpkurs hos sina tidigare ägare och lämnats för omplacering, Jean Dark Extravagance "Tea". I skrivande stund är Tea  två år och har, tillsammans med sin nya matte, under de senaste fem månaderna klarat av följande:

~ LP LKL I, 177,5 p, 183 p och 184 p
~ LP LKL II, 184 p, 191 p och 182 p
~ Uppflyttad ur appellen i april, 1:a försöket
~ Uppflyttad ur lägre klass i juni, 1:a försöket
~ Uppflyttad ur högre klass i september, 1:a försöket
~ 3 x utställningscert under sommaren 2006 och därmed Svensk Utställningschampion.

Att ta sig upp i elitklass spår med en omplacering man ägt i elva månader! Det ger mig verkligen inspiration till hundträningen. Har nämligen känt mig som en rätt usel hundmänniska senaste tiden, har läst om alla hundböcker jag läste när Lennox var liten (Kontaktkontraktet, Inkallning osv) och känner mig inte alls som den där trygga människan hundar naturligt söker kontakt med och vill lyda och följa. Har jag inte alls den där känslan en del människor verkar ha?

Idag blir det hundträning på schemat!



Kursat och jobbat

Kursen i torsdags kändes jättebra, jag var ju assistent och deltagarna var jättetrevliga. Magnus är instruktör och Viktoria är den andra assistenten. Monster var väldigt intresserad av alla dofter och de andra hundarna. Jag försökte mest klicka kontakt och leka med honom så han skulle fatta hur himla rolig jag är (och att de andra hundarna är no-no's). Fick feedback av Viktoria efteråt, att jag inte skulle locka på Monster utan låta honom ta kontakt själv och att jag gott kan ta tag i nackskinnet på honom och hålla kvar för att få lite underkastelse (när han inte lyssnar). Jag har varit väldigt snäll mot lillskiten, men han gör verkligen framsteg i allmänlydnaden. Sakta men säkert. Hade nog fått snabbare resultat om jag tagit i med hårdhandskarna, men har inte känt för det.

Igår när vi var ute och gick på Kilene så tränade vi "gå på sidan" då och då. Jag bestämde att hundarna skulle gå vid min sida fram till ett visst träd och så var jag stenhård med att M skulle hålla sig där. (Och Lennox också, men han kan ju). Belönade med skinka.

Idag jobbade jag med invigningen och kunde inte tävla, fast jag var anmäld, peppad, hade betalat in och tränat. Men jobb får gå före såklart.

Ikväll slappar vi, jag känner mig risig och är förkyld.

På klubben igår

Igår kväll var det klubbmöte och jag åkte ut nån timma tidigare. Tog först en promenad med båda vovvarna och sen fick M vila i bilen medan jag gick till agilityplanen med L. Vi tränade kontaktfält och slalom, som vanligt. Det gick jättebra, han var lite störd av hundarna runtomkring, men det var bara bra med lite störning.

När jag tog ut Monster så skällde han först på alla hundar som var där (det var massa folk på klubben igår) men jag lät honom hållas och klickade kontakt. Efter en kort stund slutade han skälla och vi kunde stå och prata med folk, jag kampade med honom en stund på gräset och han hade full koncentration utom när några hundar passerade rätt nära, då ville han fram till dem. Men sen återupptog han leken och vi busade en stund till innan mötet. Han är så glad och hoppig, jag har inte alls försökt lära honom att inte hoppa på människor, utan är det nån vi inte känner eller nån jag vet inte vill bli studsad på så  håller jag honom bara i kort koppel. Igår var det snälla hundmänniskor och han fick studsa och vara en glad liten skit.

Monster fick vara med på mötet och han sov mestadels, efter några timmar försökte han ta halsbandet i munnen, flirtade med en kelpie och blev lite rastlös. Men jag höll honom i knät och klappade honom och så la han sig igen, även om han inte somnade om.

Mötet var bra, jag har verkligen lärt mig att aldrig ta på mig något jag inte är 100% säker på att jag vet 1. Exakt vad som förväntas av mig och 2. Att jag har väldigt gott om tid att lägga på det så att jag är helt säker på att ro det iland. Fick mig en känga igår angående anmälningarna till utställningen. Jag blev nämligen sjuk under den tiden och en annan ansvarig för utställningen fick lägga in de sista anmälningarna i katalogen. Det var inget jag kunde påverka så jag tog inte åt mig så mycket, men pinsamt var det att höra att "det som inte fungerade var den som tog emot anmälningarna" och så visste de flesta att det var jag. Gjorde så gott jag kunde under omständigheterna. Men som sagt, ska aldrig ta på mig för mycket. Hålla kurser och engagera mig i utbildningsbiten ska jag göra. Punkt. Aldrig i livet att jag sitter i nån styrelse eller ansvarar för nåt pappersarbete. No way Jose.

Idag börjar grundkursen för Monster och det ska bli jätteroligt!!

Ha en bra dag i det härliga sensommarvädret! Det ska i alla fall jag ha.

På klubben

Igår kväll åkte jag ut till klubben. Tog en promenad med båda hundarna först. Märkte att jag är osäker på om Monster verkligen vet vad "kom" betyder, uppenbarligen kan han det inte fullt ut, eftersom jag kunde bli rätt arg på honom och han ändå fortsatte nosa omkring trots att jag gjorde allt möjligt för att han skulle komma. Slutsatsen är väl att han inte kan det tillräckligt bra eftersom han inte fixar det under störning. Han är otroligt doftfixerad när vi är på klubben. Öronen är helt avstängda känns det som. (Han nosade alltså inte för att jag var arg på honom, utan var helt obrydd även när jag blev jätteglad och försökte kalla in på nytt). Vi får träna mycket mera på detta. Att inkallningen fungerar är a och o tycker jag.

Sen lämnade jag Lennox i bilen och tog med Monster ned till planen. Hundungdomarna var på den nya så jag parkerade oss på den gamla appellplanen. Gjorde lite övningar jag vet att han kan, gå i utställningskopplet, ställas upp och sen lite lek. Han var väldigt störd av de andra hundarna, trots att de var en bit bort och då och då sprang han några steg åt deras håll och gnällde. Han är otroligt mycket mer intresserad av andra hundar än vad Lennox nånsin varit.

Jag satte mig ned och tog honom i famnen och han satt stilla, men hade svårt att koppla av ch gnällde hela tiden, fast hundungdomarna gått in i klubbstugan. Så jag satt ganska länge tills han blev tyst och då gjorde vi lite sitt-övningar och han var helt koncentrerad och fick massor av godis och beröm. Jätteduktig kille!

Han är ju ganska ovan att vara på klubben och han har förmodligen massa hormoner som spelar allan i kroppen på honom. Jag ska hålla mig sådär lugn som jag var igår. Styra upp situationen och berömma när han lugnar sig.

Sen fick Monster vila i bilen och Lennox göra några upplet. Jädrans vad han sprang, jag gjorde ganska enkelt med synretning och så lite svårare och lite svårare. Vi tyckte nog båda det var jättekul.

Ikväll håller jag agilitykurs. Ska bli jätteroligt..

Marsch pannkaka



Var bara tvungen att lägga in den här bilden, den ser så rolig ut. Monster har rätt så dansant gång när jag går med honom i utställningskoppel, det ser nog inte ut som hunden på bilden. Men han rör sig lite överdrivet som en modell på catwalken typ. Ganska sött ändå.

Idag har vi tränat lite passivitet under tiden N handlade på Konsum. Det gäller att ta tillvara alla såna tillfällen. Lennox är ju inte precis den mest passiva hunden av naturen, dvärgpinschrar är ofta pigga och alerta om det händer saker runtomkring, men han står i alla fall helt stilla och är lugn vid min sida när jag står stilla. Han är duktig på att åka buss och tåg och det duger bra för mig. Monster stretade först lite åt alla håll, men jag bara höll kopplet och sen slappnade han av och stod stilla. Det finns ju olika typer av passivitetsträning och det vanligaste är väl att hunden ska sitta eller ligga. Men det är bra att de kan koppla av när man bara står stilla också.

Till helgen är det tävling, men jag vet inte om jag kan vara med. Har fått ett extrajobb, ska vara med vid invigningen av den nya gallerian och även om jag verkligen sett fram emot att tävla så får jobb gå före. Ska träffa Åsa från Linköping (och Bea?) i vilket fall och det ska bli kul.

Nu ska jag ta en dusch och sen en sväng till stan.

Söndag - slappardag

Det blev en sen kväll igår, tog hundarna på en extralång promenad vid 03 när jag kom hem, så de skulle sova snällt i morse. De vaknade ändå 8.30, fattar inte vad det är med det klockslaget. Så jag fick masa mig upp och ut. Idag gör vi inte många knop...


29754-109
...kanske solar på balkongen... (balkongdörren står alltid öppen så de kan gå ut och sola sig eller titta på folk och hundar som rör sig utanför)


29754-108
...som tur är så är hundarna bra på att slappa...


29754-107
...klorna blev klippta direkt jag sett den här bilden :)


29754-110
...vill man ha nåt att göra så finns det grisöron att gnaga på...

Ha en skön söndag!!

Lördag

Idag har jag och Niklas varit på dop. Det är alltid så mysigt med dop och bröllop...

Nu på eftermiddagen åkte jag till Karlstad BK. La ett varsitt spår till hundarna och sen gick vi jogga-dogga-banan. Monster spår låg i knappt 40 minuter och han spårade jätteduktigt. Han är så ivrig och tycker verkligen att det är jättekul.

Lennox spårade noggrannt och letade väldigt ordentligt efter apporterna. Vi har tränat mycket på att spårandet ska gå ut på att leta apporter och direkt han hittar en så slickar han sig om munnen, han vet att han ska få godis.

Sen körde jag agility, först med Lennox. Vi tränade staket och threadles. Skitkul! Några slalom från "fel sida" (jag vet att man inte får se nån sida som fel, men den ena ÄR i alla fall svårare och behöver tränas mer på) och det gick alldeles utmärkt. Med Monster blev det slalomingångar och sen flera böjda tunnlar efter varandra. Gick också jättebra.

Vilket härligt träningspass, vi var ute i drygt 1,5 timme. Nu har hundarna fått kvällsmat och jag och N ska ut och äta med massa vänner ikväll. Hundarna snarkar gott och får sova hemma i lugn och ro med gott samvete (mitt alltså). Det är så himla skönt när de är aktiverade, rastade, mätta och trötta. Nöjda vovvar helt enkelt.

Fredag

Ikväll har vi myskväll. Tog en promenad till stan och hundarna fick välja ett varsitt grisöra på Galexi (djuraffären). Sen gick vi hem. Nu gnager de för fullt och jag väntar på att Idol ska börja.

På väg till stan träffade jag en bekant och vi pratade lite hund. Det var massor av folk i rörelse, ungar på cyklar, fyllon, hundar och en rullande kabinväska. Fullt upp med andra ord. På vägen hem satte jag mig en stund utanför Nöjesfabriken och tänkte träna lite passivitet. Men hundarna ville bara ha sina grisöron och jag var rätt dålig på att vara passiv idag så vi gick hem och såg på tv istället.


Monster åtta månader

29754-106

Så här tjusig är Monster, åtta månader gammal.

Två små rävar

29754-105

Så här ser det rätt ofta ut i vår soffa. Myshundar.


Åsså var det torsdag

Idag började vi dagen med att gå jogga-dogga-banan. Om man inte gör alla övningar tar den typ 30-35 minuter. Kuperad terräng så hundarna får inte samma autobahn som det är på barkspåret vi går i vanliga fall utan de får se vart de sätter tassarna.

Sen tränade jag lite agility med hundarna. Började med Monster. Han hade gjort jättestora framsteg, vi har ju ändå knappt tränat nåt. Jag böjde en tunnel som ett U och ställde ett hinder efter med en godisskål. Så gjorde jag ett framförbyte när han var i tunneln och skickade "fram, hopp" mot godisskålen. Inga problem alls.

På slalomen kunde jag vara passiv, jag belönade efter varje eller varannan port, men han sökte sig runt pinnarna helt på egen hand. Så roligt, lilla bus...

Problem som uppstod under träningen:

- Problem 1 - Han vill även runda den första pinnen i slalomen (han har lärt sig att man ska runt pinnarna) och på så sätt blir det ju fel slalomingång. Lösning? Jag ska försöka använda bara två pinnar och träna ingångar. Sen utöka till fyra. Köra nån tolvpinnars emellanåt, men mest träna ingångar tills det sitter.

- Problem 2 - Vi har ju tränat en del sitt senaste tiden och nu kan han inte stå längre. Ursäkta språket men fan fan fan, han som har haft ett så stabilt utställningsstå som jag var jätteglad för. Nu satte han sig hela tiden, trots att det var blött i gräset och regnigt. Skit också. Jag trodde jag förekommit problemet genom att träna stå ganska länge och när det är stå så sitter jag på huk vid sidan av honom och håller en godis framför med högerhanden. Vänsterhanden är fri att flytta på benen och så (kopplet lägger jag bara ned, vill inte använda det ändå). När det gäller sitt så har jag hela tiden hållt mig framför honom och försökt att ta bort handtecknet så tidigt som möjligt. Men det hjälpte tydligen inte. Många undrar säkert varför jag är så himla noga med det där ståendet, men jag vill verkligen kunna ställa upp honom snyggt. Det var liksom det första målet jag hade (förutom inkallningen).

Sen var det Lennox tur. Vi körde bara kontaktfält och ooooj vilken skillnad det blivit!!! Jag blev så glad och stolt över grynet. Vi körde på balansen, med godisskål åt ena hållet och med belöning från mig åt andra. Han kunde gå ned och stå kvar fast jag gjorde framförbyte efter balansen, gjorde ryck, sprang fram och tillbaka, slängde godisar, stod kvar bakom kontaktfältet osv. Inte ett fel idag! Nu är det ju fortfarande massor av träning kvar innan det sitter på både A-hinder och balans, på både träning och tävling. Men vi är i alla fall en bit på väg. KUL!

Nu har hundarna fått frukost och jag har duschat varmt (det regnar ute). Ska ned på stan och köpa doppresent till Thelma som döps på lördag.


OBS! Monster är bara åtta månader och agilityträningen är bara på lek och max nån gång i veckan. Han får bara hoppa på det allra lägsta, max tio cm högt. Och vi kör knappt nån hoppträning alls. Han får absolut inte vara på balanshindren. Man ska inte börja med agility förrän hunden är ett år och helst gå en kurs så att man vet vad man sysslar med. Annars kan man få skador eller skrämma hunden.

Idag är det onsdag

Och vi har haft slappmorgon idag igen. Monster vaknade vid åtta så jag slängde på mig myskläderna och tog hundarna runt parken. Sen tog vi det rätt lugnt resten av förmiddagen.

Vid halvett gick vi till stan. Jag har inte varit så mycket i stan med Monster eftersom vi ändå bor i en stadsdel med mycket liv och rörelse. Men eftersom Niklas hade bilen till jobbet så kom jag ändå inte till skogen och ett stadsbesök kändes lägligt. Vi gick drottninggatan och sen gågatan mot biblioteket. I museiparken kollade vi på statyerna (hundarna reagerade inte ens, jag trodde de skulle tycka att gorillan var lite läskig), sen gick vi på rullstols-galler-rampar, på en brygga, de fick hoppa upp på stenar och lite av varje. 

När vi kom hem så somnade båda vovvarna med en gång, det är mycket jobbigare för dem att gå i stan med allt som finns att se och lukta på. Skogen är de ju så vana, även om de promenaderna brukar bli bra mycket längre, speciellt för hundarna då de springer lösa. 

Just nu busar de med en gammal nylonstrumpa som Monster drog fram ur min socklåda. De kampar och härjar och har så kul. 

Jag har tvättstuga och ska laga lite mat. Tjejkväll hos Jenny senare, med mina vänner, paj, glass och skvaller :)

Kursen igår gick förresten jättebra, de som går kursen är så trevliga och roliga. De lyssnar på instruktionerna och är schyssta mot sina hundar. Kul! 

Jag, hundarna och nördstavarna

Idag har vi haft sovmorgon. Hundarna väcker mig mellan 7.30-8.30 varje morgon och det är en rätt lagom tid. Efter parkrundan går vi in och äter frukost i lugn och ro, gärna framför teven. Är man ledig så är man. Men idag så gick jag och la mig en stund efter frukosten, såg på inspelade tv-serier och slappade. Hundarna gillar lugna förmiddagar, de sov gott de också. Riktigt mysigt...

Efter lunch åkte vi till Kilene och gick femman. Det är jätteskönt att gå med stavar, jag tar i mycket mer med hela kroppen och blir mer andfådd och svettig. Nu har jag letat fästingar på hundarna och ska förbereda för min kurs ikväll: fortsättning i agility. Jag har beställt en film som jag ska kolla igenom nu och som jag hoppas kunna visa en hel del ur ikväll. Niklas har kommit hem så vi ska laga middag och sen ska jag åka ut till klubben i god tid.




Måndag idag

Igår var det söndag och en slappardag. Jag och Niklas städade lägenheten (uuu vad fint det blev) och hundarna sov eller lekte med varandra. På eftermiddagen gick jag Rudsspåret med dem. Monster lyssnade så himla bra, han stannade varje gång jag sa vänta och kom direkt på varje inkallning. Fast det var massa folk ute i spåret. Långlina is the shit!! :) Jag kan ge honom friheten att springa lös samtidigt som jag kan vara konsekvent och hjälpa honom när han inte förstår vad jag menar.

Han har sele på sig när han är "lös", och en bra spårlina som jag beställt genom SBK. Den är inte så tjock och väldigt glatt så den fastnar i princip aldrig trots att han springer bland buskar och snår. Jag låter såklart linan löpa löst och om jag ropar VÄNTA och han inte stannar så säger jag NEJ och stampar till på linan (det blir ju ett lite obehagligt ryck för Monster, men eftersom han har sele så är det inte så farligt). Sen säger jag VÄNTA igen och berömmer och belönar massor när han stannar. Om han inte stannar är det bara att upprepa. Fast nu vet han ju vad som gäller och stannar så fint. Gullehunden!! Jag har alltid med extragott godis när vi är på promenader där han får springa lös. Och än så länge får han godis på 99% av alla inkallningar. Lennox också. Det måste ju vara rättvist.

Snart börjar grundkursen och jag är nästan lite nervös. Jag har ju tränat så himla lite med Monster. Visst, han har fått vara valp i lugn och ro och vardagen ställer ju rätt mycket krav ändå. Han blev rumsren på ett kick, och fungerar jättebra i vardagen. Men så värst lydig bland andra hundar är han inte, och vi har inte speciellt bra kontakt när det är störning runtomkring. Det är ju därför vi ska gå kurs, jag vet. Men eftersom jag ska vara med som hjälpinstruktör vore det kul att kunna vara ett gott föredöme. Men vi får göra så gott vi kan. Har tränat lite sitt idag, det är ju kul om han kan det i alla fall (åtta månader som han är, ha ha ha).

Idag har vi varit på Kilene och gått femman. Just nu sover M på en kudde bakom min rygg och Lennox hoprullad mot en filt i andra soffhörnet. Sötnosarna mina!

Själv ser jag på tv och N jobbar natt.

Ha det bra alla!!

Här ska uppdateras

Köpte lite läskigt godis på Oxhälja till hundarna, och ett varsitt grisöra. När jag kom hem gick vi runt Norrstrand, ca en timma, och sen blev det lite passivitetsträning utanför pizzerian. :)

Resten av kvällen ska vi slappa framför teven..

Semester fortfarande...

Jag har inte uppdaterat på ett tag, kanske borde bli bättre på det....

Jag är ledig fram till början av oktober och är för tillfället världens bästa hundägare ;) Hundarna får massor av uppmärksamhet, lååååånga promenader där de får springa lösa, lek, träning och pussar.

Monster har fyllt åtta månader och är verkligen en supergoding. Han är fortfarande lika glad och ganska valpig i många avseenden (jag förstår verkligen inte hur man kan använda så unga hanar i aveln, han är ju fullvuxen fysiskt även om han säkert kommer att bli en hel del grövre, men fortfarande en väldigt ung hund i huvudet). Han är himla rolig att jobba med och jag är så nöjd med lilla skiten. Jag har ju tagit det rätt lugnt med träning så vi får nog fullt upp på grundkursen i allmänlydnad vi ska gå i höst.



29754-103

Idag ska jag till Oxhälja med Jessica. Det är Sveriges största marknad, i Filipstad. Vovvarna äter ben och får vara hemma med husse.

29754-104

Kolla vad rolig Monster ser ut när jag försökt pilla upp hans öron. De ska verkligen ligga ned, han ser inte klok ut sötnosen...