Solen skiner

Idag har jag först rastat Lennox, sen båda labbarna (de älskar verkligen snön) sen beardisen (glad och nöjd som vanligt) och sen Lennox igen. Satte mig på en bänk och solade en stund, det var helt ljuvligt varmt och skönt i solen. Nu har jag ätit en sen lunch och ska sova i soffan en kvart innan det är dags att göra sig iordning till skolan som börjar om drygt en timme. Såna här fina dagar är helt underbara...

Måndag igen

Helgen har varit bra. I lördags åkte jag 7,5 km längd och det var jättehärligt. Sen tränade jag och Lennox agility. Vi var lite sena så en bana var redan byggd (lyx). Vi körde lite olika varianter på den kombinationen och det kändes bra. Avslutade med en rundbana, skönt att bara rejsa lite.

Igår, söndag, var jag funktionär på HBK's lydnadstävling. Lennox fick vara med på det varma kontoret så det gick ingen nöd på honom.

Om en timme ska vi träna i Ökna, det blir nog kontaktfält för vår del. Ikväll är det AIU, imorgon har jag flera hundar att promenera och på onsdag kommer söta Iza (daghunden) första gången.

På fredag har jag bokat ridhuset på 4H, där har vi ju inga balanshinder så det blir en hoppbana/kombination.

Om knappt två veckor ska vi hälsa på lilla Monster. Och om fyra veckor har han varit här i flera dagar... Mysigt!

Ny bur

I bilen och på tävlingar har Lennox en Atlas 30 (60x40x39) som är alldeles perfekt för honom.  Jag har faktiskt två såna burar, så valpen får en egen. Hemma har jag en riktigt stor gallerbur. Jag vill att han ska ha rejält med utrymme när han blir lämnad ett par timmar. I den kommer valpen också få plats utan problem, så jag har tänkt att de ska få vara där de få timmarna de blir lämnade.

Hur som helst. I bilen vill jag inte ha en gallerbur, utan där får de åka Atlas. Men det blir lite trångt med två Atlas 30 i baksätet då vi inte har en combi. Så jag har kikat på en Atlas 40 (68x48x45) som båda får plats i, men de har känts så dyra (runt tusenlappen). Nu hittade jag en
här för 499 kronor!! Så nu är den beställd och på väg hem till oss.

Jag är inte så förtjust i gallerburar, dels är de tunga och dels blir hunden så utlämnad i en sån bur på utställning. Tycker ibland synd om hundar som sitter i en helt öppen gallerbur med massa folk och hundar överallt.

29754-19
Så här ser den nya buren ut. Ska försöka få tag på nån slags liten vagn jag kan dra den på. Man kan köpa till hjul, men det är inte så kul att dra buren på gräsmatta med de där små hjulen.

Årsmötet

Vad tycker ni om det här? Eftersom jag inte är engagerad i pinschersektionen så är det svårt att veta vad som är bäst. Men eftersom det inte finns så många som vill jobba idéellt så tycker jag det är bra när man kan samarbeta. Dessutom liknar raserna varandra till stor del och jag tycker det är roligt att dela rasklubb med en annan ras.


Soligt

Vilken underbar dag. Har rastat mysiga beardiskillen, han är så go och glad. Han rullade sig i snön och studsade upp med ett leende i hela det håriga ansiktet, så söt :) Sen var jag ute med tiomånaders boxer-killen. Vilken goding han är. Ägarna har gjort ett jättebra jobb, han drar inte det minsta i kopplet och är så himla trevlig, men ändå en glad boxer. Vi stannade och busade med bollen en stund och det uppskattades. Sen rastade jag min egen lilla sprätt. Jag älskar att promenera och när det är sånt här väder finns det inget bättre. Lagom kallt, pudersnö, klarblå himmel och strålande sol. Nej, nu ska jag äta lunch och sen plugga franska. Ikväll ska jag åka längdskidor med mamma och pappa, har inte bestämt och Lennox får följa med än. Det kanske bara blir konstigt för honom med alla skidåkare han måste passa sig för.

Idrottsspykologi - mentala träningsmodeller

Idag började mina kurser och ÅH vad intressant idrottspsykologin är!! Lärarna verkar jätteduktiga och arbetar med coachning o.dyl. vid sidan av den akademiska världen. Vår examination kommer att gå ut på att vi ska välja en framtida prestation som vi kommer (eller tror att vi kommer) att genomföra. Vi ska "konstruera en mental förberedelseplan", där bl.a. följande punkter ska ingå:

- motivera utifrån dig själv varför just denna prestation är så betydelsefull för dig
- identifiera dina styrkor och svagheter
- sätt upp kortsiktiga mål som underlättar förverkligandet av det långsiktiga målet

osv...

Nu måste jag bara bestämma hur högt jag vågar sätta målet. Det ska ju kännas realistiskt att uppnå. En i klassen har OS som mål, helt realistiskt för den personen, men jag kommer nog sikta lite lägre :)

Jag kom hem lagom till Desperate Housewives, och till en busig hund (husse har varit på två längre promenader, men det räckte tydligen inte) så det fick bli lite klickerträning i lilla rummet istället. Jag tycker det kan vara lite svårt med klickerträning när det gäller stabilitet. Jag vet, det ska såklart gå att träna även stabilitet med klicker, men med en hund som tar så mycket initiativ och hela tiden ändrar position, fnyser, skäller, lägger sig på sidan, bugar osv så är det svårt att hinna klicka innan han provar nåt annat. Jag har tränat att han ska sitta i position med kontakt, fast utan klicker, och det verkar ha funkat jättebra, för han har fått mer uthållighet och klarar att hålla kontakten allt längre.

Idag klickade jag ingångar och att han satte sig riktigt nära, gärna stötte till mig. Han är lite rädd att jag ska trampa honom på tassarna, (hmm.. det kanske hänt nån gång) så jag vill gärna att han ska våga gå nära. Annars blir det lätt att han svävar ut, det är svårt att hålla en stadig ögonkontakt med en liten hund.

Många frågar om det inte är svårt att träna en liten hund. Eftersom jag aldrig tränat en stor så har jag inget svar. Jag har däremot haft/har lite svårt med motivation och uthållighet i lydnaden, men det har ju inget med storleken att göra. Det är himla kul att träna lydnad inomhus i alla fall, då är det inga problem med varken eller utan vi kan jobba på själva tekniken och det är kul.

Nu sover vovven gott i soffan, nackdelen med uthålligheten är även fördelen, det räcker med fem-tio minuter klicker för att han ska sova snällt :)

Sov gott ni också!

Tävlingar vår/sommar 2006

Här är de tävlingar jag planerat in i vår/början av sommaren:

Datum:             Plats:                               Klass:         Sista anm.dag:     Anmäla?

8/4                     Lindesberg                     2                   10/3                     Eventuellt

6/5                     Väsby                               2                   ??                        Eventuellt

25,26,27,28/5  Kumla                              1+2+lag      28/4                    Anmäld!

3-4/6                  Fagersta                          1+2             5/5                       Anmäld!

10/6                    Götene                             1+2             10/5                   Anmäld!


Brrrrr

Idag ska jag promenera några hundar och med Lennox blir det lite lydnadsträning inomhus. Det är lite mildare idag, men ändå för kallt för att Lennox ska njuta av nån riktig långpromenad.

Puppies

Om ni hittat hit för att ni letar dvärgpinschervalp så kan jag skicka er vidare till kennel Jean Dark. Där ska Lennox kullbror förhoppningsvis bli pappa tillsammans med en tik efter Maya*. 

Tiken heter 
Jean Dark Darjeeling, men kallas Doris. Jag träffade henne på Stora Sthlm och kan lova att det är en helmysig, glad och öppen tik.

Jean Dark Blueberry, kallad Blåbär, är en charmig kille som är en snabb och duktig agilityhund.

I sommar väntar även Ivy valpar. För mer info, se www.jeandark.com


*Maya är tiken jag ska ha valp efter, och Doris är från hennes första kull.

Söndagsträning Ökna

Vi har varit i Ökna och tränat agility. Ojojoj vilka svåra banor. Vi körde enligt en turordning och det gjorde att jag försökte skärpa till mig när det var min tur, jag ville inte hålla på och ta om när andra väntade på att få köra. Det gick väl sådär, det var skönt att få repetera kontaktfälten och ena starten funkade fint (hopp hopp och sen säck under a-hinder). Lennox var lite störd av de andra hundarna som tränade en liten kombination på kortänden av ridhuset och jag hade överhuvudtaget svårt att få till handlingen på ett bra sätt. Men det var ändå mycket bra träning, först och främst att gå och framförallt att komma ihåg en svårare bana, och sen att göra sitt bästa fast det känns svårt.

Nu sover L gott i soffhörnet och jag ska ta en varm dusch.

Vi gratulerar...

...Lovis, en supersöt papillon, som inte bara är en duktig agilityhund utan nu även tagit sitt förstapris i lydnadsklass 1. Finfina poäng trots att hon blev "påhoppad" på platsliggningen (där den lilla tjejen ändå knep tiopoängaren) ledde till klassvinst. 

Nu väntar vi bara på att Lovis ska knipa SVCH "En liten tik som tar sig fram otroligt bra över diken och genom snår." och flytta upp i agilityklasserna, för det är en pyttetjej med stor kapacitet.

29754-18Foto: Daniel

Nu snodde jag till och med en bild från Åsas sida.. men ni ser ju vilken liten tuffing Lovis är?

(Åsa tycker inte att det är världens bästa bild, men jag tycker den ör cool)

Agility Byrackarns

Idag var vi på Byrackarns inofficiella tävling. 2xhopp och 1xagility.

Kan börja med att berätta hur det gick för resesällskapet Helene och Bonzo: två jättefina nollade lopp med placeringar och pris!

Och vi överlevde både dit- och hemresan, trots flera meter snö och orkanstormar, typ :)

Första klassen, en hoppklass, var som Camilla sa, en Lennox-bana. Trots några missförstånd där jag endera var övertydlig eller otydlig så kom vi runt nollade. De stora svängarna och extravägarna gav en tredjeplacering och jag var supernöjd med skrutthunden, men kände att jag kunde ha gjort bättre ifrån mig.

Den andra hoppklassen var en klurig en och det var kul att gå banan. Tyvärr så var Lennox sugen på upplopp så efter första raksträckan när banan svängde tillbaks igen så drog han ett eget upplopp. Vi startade om och kom i mål, men resultatet blev naturligtvis en disk. Jag kanske kunde gjort mer för att han inte skulle dra, men jag tror han bestämt sig för att målet låg åt det hållet.

Inför agilityklassen hade jag bestämt mig för att göra en jättelång inkallningsstart. Han satt snällt kvar (åååå, gullehunden!!) men sen klantade jag mig och rörde mig åt sidan för tidigt. Jag låtsades som inget alls fast vi diskade oss (försöker alltid köra vidare som om inget hänt) och tog balansen. Jag hade bestämt mig för att träna kontaktfält. Han kan det bra på träning, men på tävling är det som att kunskaperna är bortslåsta. Tyvärr ledde det till att han bara blev stressad och det här är definitivt nåt jag ska träna på Lilleruds träningstävling. Då får man belöna på banan och om jag kunnat använda klicker och belöning idag tror jag att jag kunnat bryta stressbeteendet (som att sätta sig överst på a-hindret) och gjort det till nåt positivt. Men efter några försök körde vi bara vidare och klarade slutet på banan galant genom att han tog gungan perfekt, inklusive kontaktfältet (där kom han visst ihåg två på, två av!) så jag klickade och så tog vi upploppet ut så jag kunde belöna.

Bra idag:
- starterna var underbara. Duktiga, duktiga Lennox!
- gungan, vilket genombrott som har skett (kan det bero på att sanden i ridhus dämpar??)

Träna mer på:
- kontaktfält, jag vill ju ha två på, två av och kunna köra detta även på tävling
- långa inkallningsstarter

Tack Byrackarns för en jätterolig dag, och Helene för att jag fick åka med i bilen. Och tack Lennox för att du är en liten pärla... ♥ (tror dock inte han läser här så han ska få nåt extra gott ikväll istället)

Länkar

Är ni inne på min sida, har en egen sida som uppdateras regelbundet (t.ex. genom att ni skriver i en dagbok nån gång i veckan) så skriv gärna en kommentar så länkar jag till er.

Mina länkar försvann nämligen och jag har ännu inte hittat alla.

Lennox valpar

Hos kennel von Silverkrohn finns några nyare bilder på Lennox valpar, som inte är så valpiga längre :)

Kenneln planerar även en ny kull efter supertrevliga Dina. Den nya hemsidan är definitivt värt ett besök.

Saker jag skulle vilja lära min hund

  1. Hämta en ny rulle toapapper
  2. Dammsuga (eller åtminstone vifta ihop alla dammråttor i en liten hög med svansen)
  3. Hämta ett glas vatten när jag vaknat av torr hals och inte orkar gå upp

Promenera mera

Oj vad jag promenerar nu för tiden. Jag har ju några urmysiga hundar jag promenerar vid lunchtid ett par dagar i veckan. Det är jättekul, de blir så glada när jag kommer och jag får som sagt lite extra motion.

Vi ska ha en daghund på prov. Det är JRTerriern Iza, Lennox bästa kompis på dagis, som eventuellt ska vara hos oss några dagar i veckan. Hon är van att vara på dagis och när jag är ute och rastar de andra hundarna får hon och Lennox ligga hemma och sova. Jag tror att det kommer gå bra även när valpen kommer. Iza är väldigt glad i folk och där är ju Lennox mer reserverad så det kommer nog bli bra att gå promenader med bara Iza och valpen.

Har gjort upp ett datum vi ska hälsa på valparna och det blir när de är sex veckor, den 11 januari.. Ett perfekt datum. Valparna har hunnit växa till sig litegrann och det är bara två veckor kvar tills man får hämta. Tyvärr missar jag
Hammarö BK's årsmöte men hinner antagligen gå på Pinschersektionens istället.

Gömma bollen

Läste en jätteintressant textEmma Willblads sida. Har konstigt nog inte tänkt i de banorna alls tidigare utan tänkt mer "ingen vill ju jobba utan lön". Jag tycker ju att Lennox kan vara ganska svårmotiverad när det gäller lydnadsmoment. Det skulle aldrig funka att träna "bara" med min röst och kropp som belöning. Jag vet, man ska aldrig säga aldrig, men med mina kunskaper och idéer tror jag det skulle bli svårt.

Däremot i agilityn tror jag han skulle gå lika bra även utan godis. Där går han upp lite mer i stress och tänder på ett annat sätt. Jag vill gärna ge honom en belöning i form av godis ändå, både på träning och tävling i agilityn. Han uppskattar det och det är en del av tränings/tävlings-rutinen. Det som skiljer sig mellan agilityn och lydnaden är att ett agilitylopp är över på under minuten. Ett tävllingslydnadsprogram kräver uthållighet och koncentration under en längre tid.

Ikväll leker vi "gömma bollen". Leken går ut på att jag går och gömmer en leksak och så får han leta upp den, ni har säkert alla gjort det när ni inte orkat komma på nåt annat. Det är verkligen en utmaning att hitta nya ställen att gömma på. Han har fått hitta den bakom elementet, uppklämd i en låda i köket och under täcket. I början när vi gjorde leken bytte jag mot en godbit, han hade inte så stort föremålsintresse och jag ville jobba upp det. Men nu använder jag aldrig nåt godis. Han är supermotiverad och letar som en galning och när han hittat kommer han rusande med världens gladaste lilla kropp och vill kampa med leksaken.

Tänk om jag kunde hitta den motivationen i lydnaden!!

Det finns så otroligt mycket att lära inom hundvärlden och det är sååå intressant. Tyvärr har jag lätt för att ge upp i ex. lydnaden och kan tycka det är så jäkla trist när han hellre går och nosar fast jag tycker jag gjort vad jag kan. Jag är medveten om att det dessutom är mitt fel och att jag säkert skulle kunna komma på nåt sätt att motivera honom bättre. Men det är så svårt!!

Nu har han gått och lagt sig med en soffkudde under huvudet, han vill gärna ha en kudde. Han är så söt mitt lilla ♥


Ikväll är det Prison break, tur att jag redan tagit en längre kvällspromenad.

Imorgon ska jag först rasta beardiskillen och sen cockertjejen. Jag ska åka ut i skogen och lägga nåt spår åt Lennox och sen ta en promenad med stavarna innan dess så han sover gott när jag rastar de andra hundarna. Det är riktigt kul att vara dog walker, jag gillar ju verkligen hundar och de är så mysiga. Dessutom får jag välbehövlig motion.


Söndag

Igår hade vi AIU och gjorde allmänlydnadspasset. Jag och Lennox fick MVG på alla punkter. Jättekul!!! Men jag vill ha bättre allmänlydnad innan valpen kommer. Viktigast är att han lyssnar och kommer med en gång fast han nosar på något eller fast han står och tittar på en annan hund. Det är de två svåraste situationerna tycker jag.

Idag träffade jag beardisen Pysen som jag ska gå ut med några dagar i veckan. Han är så himla mysig och det kommer nog gå jättebra. Perfekt med motion för mig också. Klockan sex ska jag träffa en cocker jag också ska rasta. Spännande!

Lennox är ute med Niklas, de har träffat en kompis till Niklas och hans chihuahuahane. De fick leka i parken. Och nu är Niklas och Lennox och hyr film, hälsar på hos Niklas mamma och tar en promenad. Skönt, för jag var på kalas och ute med tjejkompisarna igår och trivs bra i soffan idag.

Framgångar...

Maya, tiken som är mamma till lilla Kakmonster, har ju två kullar sen tidigare.

På Göteborgsutställningen visade
Godis, en tik från Mayas senaste kull, framtassarna och blev BIR-valp båda dagarna!

Jean Dark Darjeeling, från Mayas första kull, vann sin klass och slutade som 2:a bästa tik med CERT och RES CACIB.

Så Monster får nog vara stolt över sina storasystrar!


Planering

Igår kväll satt jag och gjorde klart det sista med tidningen (På Hugget, Hammarö BK's klubbtidning). Den ska lämnas till tryck idag och på tisdag ska vi packa och skicka ut. Jag är riktigt nöjd med numret, det är tjockt och i mitt tycke roligt och intressant. Synd bara att det blir för dyrt att trycka den i färg, bilderna gör sig inte så bra i svart-vitt. Men vi trycker den gratis nu, skulle vi ha den i färg skulle kostnaderna öka otroligt mycket.

http://hugereviews.com/Movies/Awaiting_Video/monsters_inc.htm


Om sex veckor har vårt lilla Monsters första dag i sitt nya hem precis börjat. Igår ringde förresten en jättegullig tjej ifrån min klass på universitetet. Hon och hennes kille ska köpa en liten cavalierhane. Gud så sött! De bor också på Herrhagen, så förhoppningsvis får monstret en kompis i samma ålder.

Under våren ska jag ju plugga på kvällstid, en eller två dagar i veckan. Jag måste jobba lite extra så att jag har råd med alla hundaktiviteter jag planerat in i vår/sommar. Men vad kan man göra när man har en liten valp hemma? Jag ska faktiskt vara dogwalker! Jag ska rasta några olika hundar några dagar i veckan och det ska bli jättekul och välbehövlig motion. Och så får jag mycket tid hemma med Lennox och Monster.

Jag skulle verkligen behöva en bil, men det är så svårt att veta hur jag kommer att klara mig ekonomiskt framöver.. Att rasta hundar är inte precis ett fast jobb med säkra inkomster. Niklas är jättesnäll som låter mig låna bilen så mycket som jag gör. Tack ♥

Här kommer en liten hundplanering inför våren:

Utbildning Hanna:
• Lördag 14/1 - AllmänlydnadsInstruktörsUtbildning ca 10-15
• I princip alla måndagar - AIU (se ovan)

Agilityträning Lennox:
• I princip alla lördagar och söndagar fram till mitten av mars, agilityträning inomhus. Sen hoppas jag det tinar i marken så vi kan köra utomhus. Får se hur mycket jag orkar träna första tiden vi har valpen. Det beror också på om N kan vara hemma med Monster, vill inte ta med honom till kalla ridhus.

Agilitytävlingar:
• Lördag 21/1 - inoff agility Örebro
• Söndag 19/2 - träningstävling agility Lillerud
• Söndag 25/2 - tävla 2 x agilityklass ett Karlstad
• Lördag 6/5 - dubblerad klass två Väsby
• Onsdag 10/5 - klass två Fagersta??
• Lördag 13/5 Gävle eller söndag 14/5 Falkenberg??
• 25-28/5 Kumla
• 3-4/6 Fagersta
• Lördag 10/6 Frövi

Valpen:
• Helgen den 10-12/2 - hälsa på valpen och gå på pinschersektionens årsmöte (missar i så fall årsmötet i HBK, inte bra, men vill gärna hälsa på honom när han är sex veckor, det är en rolig ålder)
• Torsdag 23/2 - hämta valpen!!
• I vår: gå valpkurs

Agilitykurser:
• Sex onsdagar i april - maj, tävlingskurs för Anita Axelsson, Hammarö BK 
• Helgen den 22-23/4 eventuellt gå tävlingskurs hos Byrackarns, Camilla Åström
• Helgen den 20-21/5 tävlingskurs, Hammarö BK, Camilla Åström 

Kurser jag tänkt hålla:
• Grund- eller fortsättningskurs i agility

Det ser verkligen mycket ut, men från att valpen kommer hem och fram till maj har vi ingen tävling inplanerad. I maj är han fem månader och därefter får han finna sig i att åka runt på tävlingar. Bra socialträning och bra för att lära sig koppla av bland mycket folk och hundar. Det känns perfekt att få hem hunden i början på året så att han hinner växa till sig till sommaren. 

På AIU'n kan han följa med, det är perfekt träning att få träffa massa trevligt hundfolk och lära sig koppla av. När jag ska hålla kurs själv kan han säkert vara hemma med N. Så jag tror det kommer bli en bra vår. Det ser mest mycket ut på pappret :)

Jag har förresten slagit rekord i antal sidvisningar, ligger på ca 300 per dag och runt 90 unika. 


 

Inofficiell tävling

Nån som vill samåka till Byrackarns inofficiella tävling den 21/1 (lördag om drygt en vecka)???

Pris för icke medlemmar: 50:-/klass
Anmälan: Senast en vecka före resp. tävlingsdatum på byrackarns@hotmail.com
Vi behöver följande uppgifter:
Namn, adress, telefonnummer, hundens namn, ras och storleksklass. Ange också vilka klasser du vill starta i.
Enklare fikaförsäljning till självkostnadspris.

PM för Byrackarns inofficiella tävling 21/1 2006
Plats: Brännebackens ridhus
Vägbeskrivning: Från E18/Örebro: Åk förbi Vintrosakorset och ta sedan vänster mot Fjugesta. Från E18/Karlskoga: Åk förbi Lanna Golfbana och ta höger mot Fjugesta. Alla: Fortsätt några kilometer, sväng vänster mot Fjugesta. Åk igenom ett villakvarter och Georgs motor på vänster sida, samt en skola lite längre fram på höger sida. Ta vänster i fyrvägskorset. Åk några hundra meter, ta höger mot Kumla. Följ vägen några kilometer, sväng höger vid liten gul skylt "Brännebacken". Följ vägen så ser du ridhuset på vänster sida.

Första start: 10.00
Du anmäler dig genom att stryka dig på listorna som sitter på väggen inne i ridhuset. Det blir troligen gemensam banvandring för alla, om inte klasserna blir för stora.
Vi kör klasserna i följande ordning:
Hopp A: L, M, S
Hopp B: L, M, S
Agility: L, M, S
Domare: Bertil Richter, Frövi BK
Tävlingsledare: Gudrun Brundin, Örebro BK
Prisutdelning när alla klasser är klara.
Enklare servering till självkostnadspris kommer att finnas. Handla gärna av Camillas mamma som står i fiket så blir hon glad!

VARMT VÄLKOMNA ALLIHOP!


Försäkring

Har varit supernöjd med If som hundförsäkring, men det är så att Folksam är  väldigt flitiga på att dela ut presentkort på försäkringar som vinster på tävlingar. Eftersom jag vunnit 2x1 års veterinärvård på 20 000 kronor, så har jag nu planerat att byta till Folksam och även ha det på den nya hunden. Det går att lägga ihop presentkorten och höja försäkringen till 40 000 veterinärvård och så har jag tänkt göra. 20 000 kronor kommer man inte långt med vid ett benbrott exempelvis. Lennox försäkring går ut om nån månad, och då ska jag byta hans försäkring också.

Efter jobbet har vi mest varit hemma senaste tiden. Jag jobbar lite hemifrån på kvällarna och det är skönt att ta det lugnt och vila också.

På lördag har vi allmänlydnadsinstruktörsutbildning. Vi ska göra
allmänlydnadspasset med våra egna hundar. Oops, kanske ska träna lite idag och imorgon? Vore ju väldigt pinsamt att inte klara av det. Men vissa moment kan nog vara lite svåra...

Om man googlar Allmänlydnadspasset kommer man till Hammarö BK. Det ni!

Kakmonstret två veckor

Idag fick jag de första bilderna på vår nya familjemedlem, vårt lilla Kakmonster. Jag blev helt tårögd, han är ju så söööööt! Tusen tack till fotografen Ammi Aro* och till Jeanett för bilderna.

29754-16
Systrarna


29754-15
Kakmonster

29754-17
Monster

*Fotografen Ammi är stolt ägare till Uno (Korad Such Nuch Intuch LP II SDV jun-02
Jean Dark Uomo-Fairytail) och snart ettåriga Gossip. Ammi är en duktig fotograf och har en jättefin sida som definitivt är värt ett besök.

Jean Dark Bubble Gum & Jean Dark Kakmonster

Kakmonstret.

Nu har vi ÄNTLIGEN bestämt oss. Det blir Jean Dark Kakmonster som jag funderade på för en vecka sen och han kommer att kallas för Monster.

Tack för alla namnförslag.... känns himla skönt att ha bestämt oss för ett namn båda gillar. Så nu blir det inga fler ändringar.

Namndiskussioner

Idag är jag så himla trött. Jag och N satt nämligen uppe och surfade efter nya namn igår kväll. Vi har väldigt olika smak kan jag ju säga, så det blev sent. Phoenix tycker vi båda är ett bra namn men det vore roligt om det hade anknytning till stamtavlenamnet. Alltså, nåt på K man kan äta eller dricka.

Pratade nyss med
Jeanett och hon sa att de andra ska heta något kryddaktigt, tiken som ska till Maria (med dvärgpinschertjejerna JD Bon Bon, JD Ice Tea, JD Honey Pie & dobermannen JD Unzipped) i soliga Spanien ska heta Kamomill. Jättesött.

Det var förresten himla mysigt att prata lite med uppfödaren och det gjorde att det kändes verkligt att snart få hämta valpen. Ska bara bestämma datum när jag kan hälsa på. Funderar på att gå på pinschersektionens årsmöte och hälsa på i samband med det.. men får se. Det vore kul att vänta tills valpen är närmre sex veckor i alla fall. När jag hälsade på Lennox kull var de ju bara tre veckor och så himla pluttiga. Och nu vet jag ju redan när jag hälsar på vem som är min :) Åh vad jag längtar!!

Jaja, vi klurar väl vidare. Ni får hemskt gärna komma med fler förslag.. Ätbart på K.


Njuuuuuuuter

De närmsta veckorna ska jag både längta efter valpen och njuta av lugnet före stormen.

Idag har jag grejat vid datorn och Lennox har sovit i soffan hela tiden. Nyss var vi ute på en kvällspromenad och nu har han återigen gosat in sig i ena soffhörnet med huvudet på en filt jag strategiskt lagt dit. Han gillar att ha en kudde. Niklas är på hockey och det är så lugnt och skönt hemma.. Har en påse popcorn i micron och ser på Grey's anatomy..

Men en valpmage att pussa på blir också mysigt.

Frusen hundTisdag

Jag håller som bäst på att sätta ihop det sista i klubbtidningen..

Schnauzer-pinschersektionen har ny sida och den uppdateras hela tiden och är jättebra. Jag skrev en
liten text om agility och skickade in. Syns det att Lennox har hoppat över hindret på sista bilden, eller tror man att han springer på gräset bakom hindret? Han flyger ju liksom i luften.

Nu behöver han gå ut också. Lika bra jag vänjer mig vid att springa ut snabbt.. snart blir det mycket spring.

Jean Dark Kaffe Latte

Ser det normalt ut? Niklas har lagt sin dom. Han kunde strunta i Floyd (tack och lov!) men ville i så fall ha Kaffe. Jag vill ju ha ett dubbelnamn i stamtavlan (eftersom Lennox har det) och Kaffe Latte var i så fall ok.

Kaffe, kaffe  (hör ni att jag provropar?) Det funkar faktiskt.

Så kanske är det en liten Kaffe som just nu ligger och tuttar på Maya, sover ihopkurad med syskonen eller vad den nu kan tänkas göra.

Kungsbacka

Tack för gratulationerna, vad gulliga ni är!!!


I lördags förmiddag packade jag in Lennox, massa filtar och våra väskor i mammas bil och åkte mot Göteborg. Vi stannade vid Vita Sannar för en rastning (fattade inte att det låg så långt från "stora vägen", då hade jag aldrig svängt av). Där gick vi en bit på ett motionsspår så Lennox fick springa av sig lite och göra #2. 

Jag och Lennox skulle få bo hos Beas föräldrar i Onsala (föräldrarna var på semester). Vi kom fram på eftermiddagen och åh så fint det var i Onsala. Och huset var inte så pjåkigt heller. Det var en jättetrevlig kväll med massa hundprat och god mat.

På söndag morgon tog jag och Bea en promenad med Lennox och Soda. Åsa fick sova kvar en stund med Lovis som nog tyckte killarna var rätt knäppa. Gå ut mitt i natten!

Hoppklass två var först för oss. Banan kändes som att den borde passa oss och jag var vid gott mod när det var vår tur. Men den lilla råttan tjuvstartade när jag fortfarande gick ifrån honom (träna ännu mer starter!!), REV första hindret och sen gick det som det gick = disk.

I agilityklassen provade jag två Magda-saker (alltså handlingssätt vi tränat på kursen för Magda, båda rörande tunneln) men tyvärr var jag lite snabb efter första hindret så vi diskade oss (han missade andra hindret) men eftersom man fick köra klart så tog jag om det och då lyckades det bra. Resten av banan blev rätt hackig, vi har svårt att få flyt i agilityklasser. Lennox hinner flyta ut och bli stressad och det är allmänt svårt att få ordning. Men han tog balansen inkl. kontaktfält, hoppade visserligen kontaktfältet på A-hindret men fixade gungan fint så jag var nöjd.

Sen var det bara att åka drygt fyra timmar hemåt och vi var hemma vid 21. På kvällspromenaden ville nog Lennox anmäla mig till "Hundars Rätt" för när han var totalt döv i parken (jag ropade på honom tre gånger och han fortsatte ändå åt andra hållet) så sprang jag fram och drämde en bajspåse, med ett stycke bajskorv i, i sidan på honom. Jag lovar att det inte gjorde ont, men han tyckte nog matte var lite läskig, för sen följde han snällt med hem utan krångel och när vi kom in hade vi en gosestund när han skulle fjäska in sig. Och det är klart han fick, jag älskar fjäsk.

Idag blir det en lång skogspromenad och vila. Det tar på krafterna att dela rum med två andra hundar och att vara på en tävlingsplats en hel dag. Både för mig och Lennox :)


Måste ju skriva lite om valpen också... Idag är den alltså elva dagar. Niklas ringde i lördags och hade kommit på ett bra namn. Han hade nämligen berättat för sin pappa om valpen och pappan tyckte att den väl också skulle ha ett boxarnamn, som Lennox. Så tillsammans kom de på: Floyd. Hmm. Det var inte riktigt min smak på namn kan jag väl säga.

Det finns faktiskt en
boxare som heter Antonio Cervantes men kallas Kid Pembele. Jag tycker fortfarande Kid är ett bra namn. Fast vill N att hunden ska heta Floyd så får den det. Självklart inte i stamtavlan dock. Kahlúa Kid.. det är ett riktigt bra namn. När jag sökte på Kahlua och Kahlúa på Hunddata så hittade jag en dvärgpinschertik född -99 som heter Kahlua Kiss, men det kan väl knappast spela nån roll?

Har så smått börjat fundera på om jag behöver köpa något nytt. Men jag har ju två burar, massa matskålar och så där så jag tror vi klarar oss. Ett nytt halsband i halvstrypsmodell får det nog bli så småningom. Brukar ha det inställt så det knappt blir nåt stryp, det är så enkelt att ta av och på. Men i början får valpen ha Lennox gamla valphalsband. De är ju använda i bara ett par månader var, så de är inte alls slitna.

Har bestämt två saker i den framtida träningen också:
1. Lära in stå före sitt. Att få till ett stabilt ställande är svårt, de flesta hundar vill ju sätta sig.
2. Träna inkallning så att valpen får vara lös lika mycket som Lennox.

I övrigt blir det nog rätt lugnt.. innan det tinar upp ordentligt ute ska vi bara mysa och träna socialisering. Sen blir det förhoppningsvis valpkurs i vår/sommar.

Härligt!

Ja! Valpen fanns kvar: "såklart du får ta honom". Jag visste att jag hade "första tjing", men eftersom jag tvekat så och det inte sett speciellt ljust ut på hemmafronten så hade jag förstått om den gått till nån annan.
Men nu finns det en pytteliten kille som ska få flytta till oss om sju veckor. Nedräkningen har börjat :) Och det ska bli riktigt trevligt att köra till Göteborg idag, jag har ju en del att fundera på (eventuella inköp av saker, namn osv)

Igår tränade vi agility på förmiddagen. Lennox var lite okoncentrerad, men det gick bra till slut. Avslutade med gungan och balansen och det gick väldigt bra.

På eftermiddagen var jag hos
Christina och träffade sjuveckors kelpievalpar. Gud så ljuvliga de var. Och Christina är en så engagerad och duktig uppfödare. Två hanar finns kvar, till hem där man vill vara aktiv med sin hund.

På kvällen var vi hs Jessica & K-E och spelade spel med Sara & Amir. Det var jättemysigt. Lennox hade dock lite svårt att koppla av och var lite gnällig fast han var rastad. Vet inte riktigt vad det var med honom. Men så fick han gå in i buren och där sov han gott tills vi gick hem.

Idag åker jag och Lennox till Göteborg, vi ska ju tävla imorgon.

Skriver mer imorgon kväll eller på måndag.

Trevlig helg alla!!

Skrockfull...

Nu blev jag nästan skrockfull och vågar inte skriva för mycket... Men OM den får flytta hem till oss så kan jag ju skriva lite om det jag vet.

Mamma är Nuch
Humblepup Xtra Soritas, en tik jag länge velat ha valp efter. Hon är väldigt trevlig och öppen, jag har träffat flera av hennes avkommor och de har också varit charmiga och glada små pinnar.

Pappa är Such Theneican's Dr Cheline, han är pappa till bland andra Yappy (som jag skrivit om tidigare, den första dvärgpinschern jag träffade) och här är en av hans bröder: Itch Such Intuch Theneican´s Donovan at Kösslbachtal.

Mina förhoppningar är först och främst att det blir en frisk och glad hane som trivs bra i vår lilla familj. Det vore jättekul om han visade sig gilla att spåra och framförallt träna agility. En bonus vore om det blev en rastypisk och snygg hane. Men huvudsaken är såklart att den är frisk och att vardagen fungerar bra.

Nu håller jag tummarna för att Jeanett ska ringa och berätta att den blir min och inte hunnit tingas av nån snabbare person.

JAG FÅÅÅÅÅÅÅR!!!!!

Nu har vi diskuterat allt fram och tillbaka hur mycket som helst, och Niklas har ok:at det.

Tror ni jag är lycklig eller???

Om sju veckor flyttar en svart liten sötnos hem till oss...

(Hoppas bara den finns kvar och inte är tingad av nån annan..)

Spån i ögonen

Nackdelen med att vara korthårig på huvudet är att så mycket ridhusspån hamnar i ögonen. Lennox hade halva ridhuset i ögonen igår och det ser både otrevligt och lite farligt ut. Jag sköljde noga med saltlösning när jag kom hem, men nu ska jag köpa den där skyddande gelén och ha i.

Första varvet gick långt över förväntan. Andra varvet gick sådär och när vi skulle köra banan baklänges gick det inte alls bra. Men jag försökte skärpa till mig och hitta det där "nu jä**lar" som jag behöver för att göra bra lopp och så sprang vi en sista gång och det gick mycket bättre. Lennox har blivit mycket mer lyhörd också, och det hjälper en hel del.

Idag tränar vi en annan hoppklassbana, imorgon var det visst träning i Ökna med Karlstad BK (balanshinder, hej!!) och på lördag far vi till Göteborg.

Idag måste jag ta ett sista snack med Niklas, igår kväll orkade jag inte tjata, men idag såg jag att Jeanett skrivit att eventuellt en hane finns kvar (alltså, tikarna är redan tingade men den enda hanen är evetuellt kvar). Så idag MÅSTE vi bestämma oss. Det är ju vår valp...

Jag kan även tänka mig namnet Kakmonster. Då kan den få heta Monster :)

Idag tränar vi
den här banan, fast jag har gjort om den lite så att den passar våra sex hopphinder. Så här blev den:


29754-14

Tack till Timo som delar med sig av sina banor!!!

Sötnos

Jag har hittat en Lennox, som är född i september 2005. Fabulous Lennox, det var väl ett sött namn i alla fall! En söt hund också.

Jag är redan pirrig inför helgens tävling. Agilityklassen får ju gå som den går, det är inte lätt med de där dumma balanshindren. Men hoppklass två VET jag att vi kan klara om jag bara håller huvudet kallt och benen varma. Nu jäklar!

Kan ju passa bra att vi ska träna den här konstiga banan idag.. Det är en agilityklass som jag ritat om till hoppklass. Det ser väldigt oproffsigt ut, men så är jag inte särskilt proffsig på att rita agilitybanor heller. Det är lärorikt att träna på "omöjliga" banor och man kan ju alltid dela upp den i flera delar.


29754-15

Namn-omröstning

Niklas, om du läser det gär behöver du inte blir trött, det är bara på skoj, ok? Drömma kan man ju alltid och att fundera på namn är riktigt kul.

Valpen ska heta nåt på K som man kan äta. Här kommer exempel på tidigare namn i de olika kullarna: Blueberry, Coca Cola, Delicatesse, Espresso, Fishermans friend, Garlic, Hot Dog, Ice Tea, Jelly Bean.

Lennox heter ju Jean Dark Bubble Gum. Hittills har jag kommit på Jean Dark Kaffe Latte och Jean Dark Kalas Puff.

Jag kommer kalla valpen nåt annat och på listan över fina namn är: Kid, Jackson, Brandon, Lewis, Dylan, Cedric (finns en finsk hane som heter det, men jag kom på det innan jag såg den hanen).

Fler förslag? Både stamtavlenamn och smeknamn är välkomna!!

Uppdatering
Här är de namn jag kommit på sen tidigare upptäckte att jag skrev dem i Jeanetts gästbok den 1 november:

Kanel
Kiwi
Kit Kat
Kahlúa
Kellogg
Klementine
King Robert II (whiskey)
Kola
Kiss in the dark (drink)
Kastanj
Kardemumma
Kokos
Krusbär
Kakao
Köttbulle
Kantarell (kan bli en champi(nj)on)
Konjak
Kir Royale
Kamikaze (drink med vodka cointreau och lime)
Kiss me quick (också en drink)


Magdalena föreslog Kahlúa Kid och det var ju ganska klockrent...


Lite varmare

Idag var det riktigt behagligt ute, bara ca -3 grader. Vi har varit på en längre promenad och Lennox frös inte det minsta. Däremot nosade han så jag höll på att bli tokig. Vi kom ingen vart för varje spår skulle han borra ned nosen i och lukta länge, länge. Mest intresserad var han av rådjursspåren. Jag blir inte jättearg, men säger ajaj och lockar på honom och så får han en pyttegodis när han kommer. Här ska inte dras på några fler rådjur!

Han nosar överhuvudtaget mycket mer nu när det är snö. Även hundspåren i parken tar hundra år att gå igenom. Jag låter honom nosa en del, det är ju liksom det bästa han vet och promenaderna är ju för hans skull. Men när jag säger att vi ska gå, då ska vi gå.

Jag sa till Niklas: Undrar om spåren märks extra tydligt nu på vintern, eftersom han är så himla nosig. Ja, eller så beror det på att det är svårare att känna dofterna så han får nosa extra mycket, sa Niklas. Intressant. 

Åh, det var så söta ytte-pytte-spår i skogen förresten. Måste ha varit från en mus? Det var pyttetassar i alla fall.

Niklas läste förresten gårdagens blogg, så nu kan jag inte göra en "Lena Svensson". Attans. Nä, jag hade faktiskt inte tänkt det heller. Men nu har jag nog tjatat hål i öronen på honom, han hade lite ont i halsen igår och det är säkert därför. :) Om det inte var för att jag 1. Tycker att det är sån perfekt timing att få hem en valp nu, eftersom jag är hemma hela våren och 2. Jag så himla gärna vill ha en valp efter mysiga, trevliga Maya så skulle jag kunna ge mig och vänta nåt år. Men nu känns allt så genomtänkt och bra upplagt och jag kan inte släppa det här. 

Mari undrade om det var valpens pappa (Theneican's Dr Cheline, kallas doktorn) jag syftade på i 
inlägget om valpsjuka. Men det inlägget handlade om kelpievalparna jag ska hälsa på i övermorgon, de är så söta på bilderna!! Jag skulle gärna vilja ha en kelpievalp också nån gång, men tror inte jag skulle fixa en kelpiehane i hushållet just nu. Jag vill ha tid, ork och motivation att satsa på brukset i så fall. 

Här har jag snott två bilder från Jean Dark* på en hane i Mayas förra kull. Han heter Garlic och jag tror vår kommer se ut ungefär så här i den åldern.


29754-12


29754-11

* foto: Linn Lemmeke tror jag

Brrrrrr!!!

Ojoj vad kallt det är ute nu. Och vad vackert!! Lennox får köldkramp i tassarna nästan med en gång. I söndags (då var det mellan två och tre minusgrader) skuttade han glatt i skogen utan täcke så jag tycker faktiskt inte att han är det minsta fjantig. Jag tror han får ont i tassarna när det är så här kallt (mellan tio och femton minus), dessutom borde ju finnas risk att både öron och svans blir väldigt nedkylda, så vi tar korta promenader.

Imorgon och på torsdag ska vi träna agility på 4H. Jag har skrivit ut banor från NM och de är SVÅRA, men det ska bli jättekul! Synd bara att vi inte har några balanshinder. Känns lite oschysst att tävla agilityklass när vi tränat så dåligt med såna hinder. Men det får gå ändå. Mitt mål i vinter, att träna kontaktfält, kan jag nog stryka. Ska försöka boka ridhuset i Fågelvik några gånger nästa vecka i alla fall (där finns balanshinder nämligen).

Maya har fått en svart liten hane (och två svarta tikar) och ååååå vad jag vill ha den lilla valpen. Pappa är ju "Doktorn", han är även pappa till Korad Such Nuch Quebec's Yappy, hanen som är anledningen till att jag upptäckte rasen.* Men Niklas tycker fortfarande att det räcker med en hund och vad ska man göra? Jag vill gärna ha kvar honom som sambo. Samtidigt är det ett perfekt läge att få hem valp i vår, när jag ändå kan vara hemma hela dagarna.

Ojoj, inte lätt för en valpsjuk Hanna.... Gud vad jag har ältat det här problemet, men jag har så svårt att acceptera ett nej. Hela livet har jag velat ha hund men inte fått för mina föräldrar. Och nu när jag är vuxen tycker min kille att det räcker med en. Himla orättvist.

Funderar på att köra en "Maja Svensson" (namnet är fingerat) Hon sa nämligen att de bara skulle ha valpen tills uppfödaren hittade ett annat hem åt den. Och vips hade herr Svensson vant sig vid hunden och ville absolut inte lämna tillbaks den. (Herr Svensson var pappa till en av mina bästa kompisar som barn)

* Hans förra ägare bodde i Karlstad och den totalt sjövilda men superhärliga valpen han var då, är den första dvärgpinscher jag träffat. Att han utvecklades till en snygg och stabil kille och så småningom flyttade hem till Jeanett är bara en bonus :)


Hjälp!

Fick detta på mailen och hade ingen som helst aning om att detta kan vara giftigt. Hela parken är ju full av fyrverkerier.

Jag vill härmed varna för fyrverkerismällare. Inte bara att ljudet av dessa
eländiga fyrverkerier skrämmer hundarna. För snart 2 år sedan dog min
storpudel, endast 7 månader gammal. Jag skulle ut med mina två hundar. Medan
jag tog på mig mina kläder släppte jag ut dem i trädgården. När jag kikade
ut genom fönstret såg jag att min pudel hade något rött i munnen. Jag öppnar
ytterdörren o kallar in båda hundarna. Efter ca 15 minuter hör jag något som
dunkar i köket. Det är min Kasper som ligger o krampar på golvet. Jag blev
livrädd o försökte få kontakt med honom o samtidigt ringa till
djursjukhuset. De trodde att det var ett epilepsianfall o det räckte om jag
hörde av mig på måndagen igen (detta var en lördag). Han slutade att krampa
efter någon minut (kändes som en evighet). Men började ganska snart igen.
Slängde mig på telefonen igen o de tyckte jag skulle komma in med en gång.
De frågade om han ätit något särskilt, men jag kunde inte komma på något
just då. Innan vi hinner komma iväg till sjukhuset så får han 4 krampanfall
med bara någon minut mellan varje. Under det sista så kräks han o kissar o
bajsar på sig. Det var så hemskt, det finns inte ord för det. När han har
slutat så virar vi in honom i en filt o springer ut till bilen. Då ser jag
något rött som ligger i trädgården. Tar med mig det i farten och ser att det
är en fyrverkeripjäs. Vägen till sjukhuset kändes som 100 mil. Jag försökte
få kontakt med Kasper men ingen respons. När vi kommer fram så konstaterar
de att han är död! Det var så hårt. Jag kunde inte sluta gråta. Jag gav dem
fyrverkeripjäsen och sa att han hade tuggat på den. De tog med sig den till
labbet, o när hon kom tillbaka sa hon att Kasper hade fått i sig Bariumsalt
som den innehöll. 1-15 gram räckte för att han skulle bli förgiftad. Livet
är hårt ibland, jag kände att det var mitt fel för att jag hade släppt ut
honom i trädgården medans jag gjorde mig klar!!! SÅ TÄNK PÅ DETTA.....det
ligger ju faktiskt kvar smällare långt efter nyår!!!!

Nyår

På nyårsafton tog vi sovmorgon och sen tränade vi agility med Helen, Malin, Maria, Maja och Julia. Det var jättekul och gick riktigt bra.

På kvällen var vi hemma och åt god mat. Malin och Mikael kom förbi och så s,åningom min syster. Lennox var jättelugn även i år men vi höll oss inomhus runt tolv ändå. Vid halvtvå gick vi kvällens sista promenad och då hade det blivit ganska lugnt ute.

Igår, nyårsdagen, var vi (jag & Niklas, Malin, Mikael & dvärgschnauzern Charlie samt Sara & Amir) på Kilene. Vi pulsade 2,5:an och sen grillade vi korv, en jättehärlig dag.

På kvällen spelade vi poker medan Lennox och Charlie låg och sov.